Για τις ιστορικές στιγμές του καλοκαιριού του 2015 και την υπόθεση του δημοψηφίσματος μίλησε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1, περιέγραψε τη συζήτησή του στο τηλέφωνο με τον κ. Τσίπρα ια εκείνες τις κρίσιμες στιγμές: «Η αλήθεια είναι ότι αιφνιδιάστηκα, διότι δεν το γνώριζα καθόλου, δεν είχα κάποια προσλαμβάνουσα παράσταση, γιατί μίλησε πρώτα με μένα και μετά μίλησε και με τον Ολάντ και με τη Μέρκελ, και εκείνοι αιφνιδιάστηκαν. Του είπα “με αιφνιδιάζεις, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάνεις αυτήν την επιλογή, αλλά πρέπει να σου πω ένα πράγμα, γιατί οι στιγμές είναι κρίσιμες: σε ό,τι αφορά το αίτημα, γιατί ξέρω τι θα αντιμετωπίσουμε, ξέρω τι λέει το Σύνταγμα, για την προκήρυξη δημοψηφίσματος δεν μπορώ να σου αρνηθώ, γιατί δεν έχω τέτοιο νομικό δικαίωμα. Όμως το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό, την άλλη Κυριακή είναι 7-8 μέρες. Και δεύτερον, είναι το ερώτημα. Δεν καταλαβαίνω ποιο θα είναι το ερώτημα”».

Ο κ. Παυλόπουλος αποκάλυψε ακόμα: «Ο Γιουνκέρ είχε αιφνιδιαστεί, γιατί είχε μείνει εκεί για να συνεχίσει την άλλη μέρα, το Σάββατο, τις συζητήσεις. Όταν είδε τι έγινε και όταν αποφασίστηκε το δημοψήφισμα, την Κυριακή το βράδυ που έστειλε μήνυμα: “εγώ σου στέλνω μια πρόταση, δώσε την στον πρωθυπουργό, να ξανακάνετε αίτηση για να μπείτε σε πρόγραμμα πάλι“. Όταν πήρα την πρόταση, την έδωσα στον κ. Τσίπρα, βράδυ πολύ αργά της Κυριακής. Μου είπε ότι την έβρισκε ενδιαφέρουσα και έγιναν δύο συζητήσεις, Δευτέρα και Τρίτη, μεταξύ των επιτελών του Μαξίμου και του Eurogroup. Θυμάστε τον κύριο Δραγασάκη Δευτέρα βράδυ; Όταν είχαν αυτήν τη σύσκεψη δεν ήξερε ο κόσμος τι σύσκεψη ήταν, και τον ρώτησαν τι θα γίνει με το δημοψήφισμα, και είπε ο κ. Δραγασάκης “αφήστε να δούμε αν θα γίνει το δημοψήφισμα”. Δυστυχώς, την Τρίτη ναυάγησαν όλα και την Τετάρτη είχαμε capital controls».