Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση επισκόπησης και ανάλυσης των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που παραδόθηκαν τον Φεβρουάριο του 2025 από τους αστυνομικούς έπειτα από παραγγελία του Ελληνικού Γραφείου Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων.
Σύμφωνα με την kathimerini.gr, στο μικροσκόπιο των Αρχών είχαν μπει έξι πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο Λευτέρης Ζερβός, αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Από την ακρόαση των συνομιλιών του προέκυψαν συχνές επικοινωνίες με ιδιώτες που δραστηριοποιούνται ιδίως σε περιοχές της Κρήτης στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, στους οποίους –κατά το έγγραφο– λόγω της θέσης του κατάφερνε να παρέχει εξυπηρετήσεις.
Οι παρεμβάσεις του συνίστανται ιδίως στην εκ των προτέρων ενημέρωση των ελεγχομένων για τους επικείμενους ελέγχους, ώστε εκείνοι να προλάβουν να «προετοιμαστούν» καταλλήλως, συγκεντρώνοντας, για παράδειγμα, το αναγκαίο ζωικό κεφάλαιο που υπολείπεται– σε σχέση με το δηλωθέν– από τρίτους κτηνοτρόφους και τοποθετώντας τα απαραίτητα ενώτια στα ζώα. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις φέρεται να φροντίζει να επικοινωνεί απευθείας με τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως συμβαίνει με τον περιφερειακό διευθυντή ΟΠΕΚΕΠΕ Κρήτης και μια υπάλληλο του τοπικού οργανισμού ή την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητώντας τους να παρακάμψουν τους ελέγχους ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό, να τους καθυστερήσουν ή έστω να είναι «επιεικείς» κατά τις διαπιστώσεις τους.
Ο κ. Ζερβός φέρεται να παρέχει συμβουλές, που –κατά το έγγραφο– «δεν συνάδουν με τα καθήκοντα και τον ρόλο του», ενώ εμφανίζεται να συμβουλεύει και για το είδος της εξαπάτησης που είναι προτιμότερη για να αποφύγει τυχόν συνέπειες όποιος λάβει παρανόμως χρήματα.
Για παράδειγμα, εμφανίζεται να προτείνει σε άτομα που αιτούνται επιδότηση πως είναι προτιμότερο να δηλώσουν ότι έχουν υψηλότερο αριθμό ζώων από τον πραγματικό, παρά να δηλώσουν ότι κατέχουν ανύπαρκτες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αναφέροντας πως στην πρώτη περίπτωση εάν δεχθούν έλεγχο αρκεί να «δανειστούν» τα ζώα που υπολείπονται από ένα τρίτο άτομο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση είναι αρκετά ευκολότερο να διαπιστωθεί η παρανομία