Παρά τον μεγάλο αριθμό πυροσβεστών, τα πύρινα μέτωπα δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο και καταστρέφουν ότι βρουν στον διάβα τους. Την ίδια ώρα οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν προβλέπεται να κοπάσουν σήμερα, κάνοντας ακόμα δυσκολότερο το έργο των πυροσβεστών.
Αυτή τη στιγμή τα κύρια πύρινα μέτωπα μαίνονται στον Δαφνώνα και στον Άγιο Γεώργιο Συκούσης. Ωστόσο σε όλο το νησί υπάρχουν πολλές, διάσπαρτες και επικίνδυνες εστίες.
Η Χίος έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι και τις 22 Ιουλίου, λόγω της φωτιάς καθώς από την Κυριακή έχουν καεί σχεδόν 62.000 στρέμματα και όπως όλα δείχνουν, οι φλόγες δεν θα τεθούν εύκολα υπό έλεγχο.
Το σχετικό αίτημα υπεβλήθη τη Δευτέρα από τον δήμο Χίου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι έκτακτες ανάγκες που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στο νησί.
Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 20 οικισμοί, έχουν καεί ζώα και ολόκληρα κοπάδια, σπίτια και περιουσίες.