Πρόστιμα και μάλιστα «τσουχτερά» σε όσους αφήνουν την… μπανιέρα ή τον μπιντέ τους στο δρόμο προαναγγέλλει ο εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζεϊμπέκης. Όπως ο ίδιος εξηγεί στο makthes.gr, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση καθαρισμού όλων των δημοτικών κοινοτήτων της πόλης από τα ογκώδη αντικείμενα που πετούν ασυνείδητοι στους πράσινους κάδους σκουπιδιών και έχουν ως αποτέλεσμα να «πνίγουν» ολόκληρες γειτονιές. Την ίδια ώρα, η διοίκηση του δήμου σε μια προσπάθεια να περιορίσει αφενός το φαινόμενο και να ενημερώσει αφετέρου τους πολίτες προσανατολίζεται σε στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης κυρίως των επαγγελματιών μέσω των Επιμελητηρίων της πόλης.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης απομάκρυναν από δρόμους και πεζοδρόμια της Ε’ δημοτικής Κοινότητας περισσότερους από 700 τόνους ογκωδών αντικειμένων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μάλιστα, που τα συνεργεία του δήμου χρειάστηκε να επέμβουν δυο και τρεις φορές στο ίδιο σημείο, καθώς, όπως λέει ο κ. Ζεϊμπέκης την μια ημέρα οι υπάλληλοι του δήμου καθάριζαν και την επομένη τα ογκώδη βρίσκονταν πάλι έξω από τους κάδους.
Το θέμα της αντιμετώπισης των ογκωδών αντικειμένων προβληματίζει έντονα τον δήμο Θεσσαλονίκης. Όπως αποκαλύπτει ο κ. Ζεϊμπέκης έκτος από κρεβάτια, ντουλάπες, μπιντέδες, μπανιέρες, βιβλιοθήκες, έπιπλα, γραφεία, καρέκλες και πολλά άλλα αντικείμενα, στην Ε’ Κοινότητα οι υπάλληλοι βρήκαν πεταμένη στα σκουπίδια μια σανίδα του σερφ.
Όπως εξηγεί ο κ. Ζεϊμπέκης «αυτό που αντικρίσαμε στην Ε’ Κοινότητα δεν είχε προηγούμενο. Ο κόσμος ανακαίνισε τα σπίτια του και πέταγε τα αντικείμενα στους κάδους». «Δεν υπάρχει δυστυχώς ευρωπαϊκή νοοτροπία στην Θεσσαλονίκη» υποστηρίζει ο κ. Ζεϊμπέκης.
Η κατάσταση που επικρατούσε πριν λίγες ημέρες στην Ε’ Κοινότητα ήταν αποκαρδιωτική. Είναι ενδεικτικό πως ενώ για όλη την πόλη η υπηρεσία καθαριότητας συγκεντρώνει κατά μέσο όρο 160 με 180 τόνους ογκωδών αντικειμένων, το διάστημα 14-18.10.2019 συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 700 τόνοι. Συγκεκριμένα οι υπηρεσίες του δήμου εργάζονταν στο «κόκκινο» ενώ για την απομάκρυνση των ογκωδών αυτών αντικειμένων χρησιμοποιήθηκαν σε καθημερινή συχνότητα 14 φορτηγά οχήματα.