Σε συζητήσεις με πολυεθνικές από τον χώρο της πληροφορικής για συμμετοχή στο μεγάλο data center που σχεδιάζει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία βρίσκεται η διοίκηση της επιχείρησης και τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων της περιοχής για τη συγκεκριμένη επένδυση. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμμαχία με έναν ή περισσότερους επενδυτές για την υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε 1 -2 χρόνια ενώ το σύνολο των έργων που σχεδιάζει η ΔΕΗ στα πρώην λιγνιτωρυχεία, προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2030 – 2031.

Το νέο mega data center, το οποίο η ΔΕΗ είναι έτοιμη να ξεκινήσει να κατασκευάζει μόλις συμφωνήσει με τους
hyperscalers που θα το χρησιμοποιούν, θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, και μπορεί να είναι έτοιμο το 2027. Πρόκειται για μία επένδυση 2,3 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα μεταμορφώσει το χαρακτήρα της περιοχής, δίνοντας νέα πνοή ανάπτυξης, καθώς γύρω του θα δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα τεχνολογίας. Η παροχή της ενέργειας στο mega data center θα γίνεται behind the meter, δηλαδή οι ανάγκες του δε θα επιβαρύνουν το σύστημα ενέργειας της χώρας.

Σε δεύτερη φάση, και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από hyperscalers να συμμετάσχουν στο project, το Mega Data Center έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει Giga Data Center και να φτάσει τα 1.000MW.

Το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για την περίοδο αυτή στη Δυτική Μακεδονία, ύψους 5,8 δισ. ευρώ, με πιθανή επέκταση στα 12 δισ. ευρώ, υπό προϋποθέσεις, παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο χώρο του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς στην Πτολεμαΐδα.

Τα πλεονεκτήματα της περιοχής για την εγκατάσταση data center περιέγραψε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης λέγοντας: «Έχουμε εκτάσεις, ενέργεια, δίκτυο φυσικού αερίου, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού, δίκτυο οπτικών ινών με σύνδεση στους διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς κόμβους, νερό, ανάγκες τηλεθέρμανσης στην περιοχή, εργατικό δυναμικό. Η θυγατρική μας ΔΕΗ Fibergrid θα δημιουργήσει νέες συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων του data center με Θεσσαλονίκη και Ηγουμενίτσα, και μέσω του καλωδίου East Med Corridor – στο οποίο συμμετέχουμε – με τους τηλεπικοινωνιακούς κόμβους προς το εξωτερικό, ως την Ινδία και τη Σιγκαπούρη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ