Τι αναμένεται να φέρει η δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

Η δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, στη θεωρία τουλάχιστον, θα φέρει το οριστικό τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας – κάτι εναντίον του οποίου εξεγείρεται η ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης Νετανιάχου, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξη του τρέχοντος κυβερνητικού σχήματος.

«Είμαστε έτοιμοι να ξαναρχίσουμε εντατικές μάχες ανά πάσα στιγμή, τα επιχειρησιακά σχέδιά μας είναι έτοιμα», προειδοποίησε χθες ο κ. Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής τελετής στη Χολόν (κεντρικά), που αναμεταδόθηκε απευθείας από ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Θα επιτύχουμε πλήρως τους σκοπούς του πολέμου, είτε μέσω διαπραγμάτευσης ή με άλλα μέσα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες πως εξεδίωξε, απαγορεύοντάς τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τουλάχιστον 40.000 παλαιστινίους κατοίκους τριών καταυλισμών προσφύγων στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπου ο στρατός διεξάγει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εδώ κι έναν μήνα.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς ανέφερε πως διέταξε τους άνδρες του να «προετοιμαστούν για παρατεταμένη παραμονή» στους καταυλισμούς «τη χρονιά που έρχεται».

Για πρώτη φορά μετά το τέλος αυτής που έμεινε στην ιστορία ως Δεύτερη Ιντιφάντα, της παλαιστινιακής εξέγερσης της περιόδου 2000-2005, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε ίλη τεθωρακισμένων να παίρνει θέσεις στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν.

Στη Λωρίδα της Γάζας, αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, 29 ισραηλινοί όμηροι, ανάμεσά τους τέσσερις νεκροί, παραδόθηκαν στο Ισραήλ με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 1.100 και πλέον παλαιστινίων κρατουμένων.

Προχθές Σάββατο η Χαμάς άφησε ελεύθερους έξι ομήρους στο πλαίσιο αυτής που αναμενόταν να είναι η έβδομη ανταλλαγή με παλαιστινίους κρατουμένους. Οι απελευθερώσεις έγιναν για ακόμη μια φορά με την επίδειξη πέντε ομήρων στο πλήθος προτού παραδοθούν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) και μεταφερθούν στο Ισραήλ.

Κατόπιν, η κυβέρνηση Νετανιάχου αποφάσισε να μην προχωρήσει στην προβλεπόμενη απελευθέρωση 620 παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα, απαιτώντας να τερματιστούν οι «ταπεινωτικές τελετές» που «ατιμάζουν» τους ομήρους. Αντιδρώντας, η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ πως «θέτει σε σοβαρό κίνδυνο όλη τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός» και κάλεσε τις χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, «ιδίως τις ΗΠΑ», να παρέμβουν.

«Είναι πολύ λεπτή στιγμή για την εκεχειρία», συνόψισε ο Μάικλ Χόροβιτς, ειδικός της εταιρείας διαχείρισης κινδύνων Beck International. Κατά την άποψή του, υπάρχει «μικρή πιθανότητα να σωθεί η συμφωνία», αν παραταθεί η πρώτη φάση.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπως και στη Δυτική Όχθη, οικογένειες Παλαιστινίων περίμεναν —μάταια— την αποφυλάκιση των δικών τους.

«Ας μας δώσει ο Κύριος υπομονή (…) ως την απελευθέρωση των παιδιών μας», προσευχήθηκε η Ουμ Αλάα, που είχε πάει στη Ραμάλα να περιμένει να βγει ο γιος της από τη φυλακή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ