Η πρόσφατη δέσμευση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, για νέα μέτρα εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης στη Γερμανία, προκαλεί δυσαρέσκεια στις χώρες υποδοχής των μεταναστευτικών κυμάτων, καθώς παραβιάζει τους κανόνες της συνθήκης Σένγκεν και δημιουργεί συνθήκες άνισης αντιμετώπισης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Στις θεμελιώδεις αρχές της, η «ζώνη Σένγκεν» εξασφαλίζει ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη μετακίνηση χωρίς την ανάγκη ελέγχου διαβατηρίων. Ωστόσο, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία φαίνεται να στρέφουν τη χώρα προς διαφορετική κατεύθυνση.

Από την επόμενη Δευτέρα, θα ελέγχονται τα ταξιδιωτικά έγγραφα όσων εισέρχονται στη Γερμανία με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τρένο από πέντε γειτονικές χώρες-μέλη της ζώνης Σένγκεν: τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Δανία. Παρόμοιοι έλεγχοι διεξάγονται ήδη στα σύνορα με την Πολωνία, την Τσεχία, την Ελβετία και την Αυστρία. Το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι αυτοί οι έλεγχοι έχουν ήδη οδηγήσει στον εντοπισμό 30.000 ατόμων χωρίς δικαίωμα εισόδου στη χώρα.

Και μπορεί ο καγκελάριος Σολτς να απέκλεισε την αναστολή των δικαιωμάτων ασύλου, ωστόσο αυτό δεν μειώνει την πίεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για μια δραστική αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο Σολτς ανακοίνωσε ότι η αστυνομία θα διενεργεί περισσότερους ελέγχους στα χερσαία σύνορα και ότι θα εισαγάγει αυστηρότερα μέτρα για την απέλαση βίαιων παραβατών, αλλά απέρριψε την έκκληση της αντιπολίτευσης για γενική απόρριψη όλων των αιτούντων άσυλο που προέρχονται από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Ο κυβερνών συνασπισμός δέχθηκε πίεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την επίθεση με μαχαίρι τον Αύγουστο στο Σόλινγκεν, κατά την οποία τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν από έναν Σύρο αιτούντα άσυλο που απορρίφθηκε. Η τρομοκρατική οργάνωση Daesh/ISIS είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ