Στην καρατόμηση του επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας προχώρησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας. Υπήρξαν καταγγελίες ότι συνεργεία που ήταν επιφορτισμένα με την υγειονομική ταφή κοπαδιών, στα οποία εντοπίστηκε κρούσμα της πανώλης των αιγοπροβάτων, έθαβαν ζωντανά ολόκληρα κοπάδια, με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα τα ειδικά πιστόλια ακινητοποίησης/θανάτωσης.

Σύμφωνα με την ενδεδειγμένη διαδικασία τα άρρωστα ζώα οδηγούνται στους ειδικούς χώρους υγειονομικής ταφής και εκεί θανατώνονται με ειδικό πιστόλι, καθώς έχει απαγορευθεί, για λόγους περιορισμού της νόσου, η λειτουργία των σφαγείων.
Μετά τις καταγγελίες, ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Τρικάλων αντικαθίσταται και στη θέση τοποθετείται άλλη κτηνίατρος της ΠΕ Τρικάλων. Επιπλέον, η Περιφέρεια θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Τρικάλων για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Περισσότερα από 9.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί
Στο μεταξύ, οι έλεγχοι στα ποιμνιοστάσια της Θεσσαλίας είναι εντατικοί και τα αποτελέσματα όχι και τόσο ενθαρρυντικά. Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί περισσότερα από 9.000 ζώα, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της νόσου. Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο εάν σε μια μονάδα εκτροφής εντοπιστεί ένα θετικό δείγμα πανώλης, τότε όλο το κοπάδι -και όχι μόνο το άρρωστο ζώο- θανατώνεται για να διασφαλιστεί ότι δεν νοσεί κάποιο άλλο ζώο.
Μέχρι και αύριο Παρασκευή (26/7) έχει απαγορευθεί η λειτουργία των σφαγείων στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, ενώ αύριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο κτηνιατρικός έλεγχος στις μονάδες εκτροφής.

Δυο νέα κρούσματα εντοπίστηκαν τις τελευταίες ώρες. Το πρώτο σε κτηνοτροφική μονάδα με περισσότερα από 3.000 ζώα στην περιοχή των Τεμπών, μέσα στην ζώνη ασφαλείας των 3 χιλιομέτρων, ενώ και σε σφαγείο στην Οιχαλία Τρικάλων, όπου βρίσκονται σταβλισμένα 500 ζωντανά ζώα εντοπίστηκε κρούσμα και προφανώς τα ζώα θα θανατωθούν και θα ταφούν υγειονομικά.

Από που προήλθε το ξέσπασμα της νόσου
Το πρώτιστο αυτή τη στιγμή για τις υγειονομικές αρχές είναι να περιοριστεί η νόσος και να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά της και για αυτό τα κοπάδια, όπου εντοπίζεται κρούσμα οδηγούνται στη θανάτωση. Αφότου αντιμετωπιστούν τα κρούσματα, θα προχωρήσει ο καταλογισμός ευθυνών. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ενδείξεις και αποδείξεις ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα προήλθαν από την εισαγωγή μολυσμένων ζώων από την Τουρκία ή τη Ρουμανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ