«Μπαρούτι» μυρίζει η Μέση Ανατολή μετά τις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ Ισραήλ – Ιράν, με τις μεγάλες δυνάμεις, όπως ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα να κάνουν βλέψεις για την επόμενη μέρα και να σχεδιάζουν τις κινήσεις τους.
Αρχικά, η Ουάσιγκτον σε συνεργασία με την ΕΕ προσπαθεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη Γάζα, ώστε να σταματήσει το Ισραήλ να απασχολεί τον Αραβικό κόσμο, στον οποίο επιχείρησε πρόσφατα άνοιγμα και δέχτηκαν οι ηγεσίες του.Παράλληλα, προσπαθεί να κατευνάσει τις βλέψεις για στρατιωτικές ενέργειες προς την Τεχεράνη, καθώς το Τελ Αβίβ έχει υπεροπλία, αλλά τυχόν ανάφλεξη θα συμπαρέσυρε συμμάχους του, που δεν επιθυμούν περαιτέρω εμπλοκή.
Η Ρωσία από την άλλη τηρεί «ίσες αποστάσεις» ή τουλάχιστον δεν είναι επίσημα τόσο κοντά στο Ιράν, με το οποίο συνεργάζεται στρατιωτικά λόγω του πολέμου στην ΟυκρανίαΑναλυτές υποστηρίζουν πως αυτό συμβαίνει, επειδή τα τελευταία χρόνια στη Μέση Ανατολή το Κρεμλίνο προπαγάνδιζε πως έρχεται σε ρόλο ειρηνοποιού. Εξάλλου, η Ρωσία έγινε γνωστή στη συγκεκριμένη περιοχή ως κατακτητής όταν η ΕΣΣΔ εισέβαλε στο Αφγανιστάν και οι πρώτες εξτρεμιστικές οργανώσεις αναπτύχθηκαν για να την πολεμήσουν.
Επίσης, σε περίπτωση που το Ιράν ξεκινήσει να επενδύει στρατιωτικά για μεγάλα άμεσα ή έμμεσα χτυπήματα κατά του Ισραήλ, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στη ρωσική πολεμική μηχανή που προμηθεύεται φθηνό και αποτελεσματικό οπλισμό από το Ιράν, όπως drones