Τεταμένο είναι το κλίμα στη Μέση Ανατολή, με τις απειλές του Ιράν για χτύπημα στο Ισραήλ ως απάντηση στην επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, που κόστισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους, να προκαλούν ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Τεχεράνη διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι τα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ θα είναι ελεγχόμενα, ενώ την ίδια ώρα οι Ισραηλινοί προετοιμάζονται για απευθείας επίθεση από το Ιράν ακόμα και μέσα στο επόμενο 48ωρο. Πάντως και το Τελ Αβίβ ξεκαθαρίζει ότι θα απαντήσει σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση.
Την ώρα που ο Νετανιάχου συγκάλεσε εκτάκτως το πολεμικό συμβούλιο, η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ μίλησε με τον Ιρανό ομόλογό της και ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία. Παράλληλα το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις στον κεντρικό τομέα της Λωρίδα της Γάζα.
Η έκκληση Μπάιντεν
Δραματική έκκληση απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να μην υπάρξει στρατιωτική δράση του Ιράν κατά του Ισραήλ.
«Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: «Μην το κάνετε!», τόνισε.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, εν μέσω των φόβων για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
«Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι είδους είναι αυτές οι ενισχύσεις.
Η κόντρα δεκαετιών των συμμάχων που έγιναν εχθροί
Ένας «σκιώδης πόλεμος» φαίνεται πώς μαίνεται τις τελευταίες δεκαετίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, με το Bloomberg να παρουσιάζει την διαχρονική κόντρα των δύο χωρών.
Μπορεί να απέφευγαν μέχρι σήμερα την κλιμάκωση μέσω απευθείας σύγκρουση με το Ιράν, κυρίως, να επιλέγει την επίθεση μέσω υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη ομάδων.
Το Ισραήλ και το Ιράν ήταν σύμμαχοι το 1950 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του τελευταίου μονάρχη του Ιράν, του Σάχη Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί, αλλά οι διμερείς σχέσεις τους τερματίστηκαν το 1979 με την Ισλαμική επανάσταση στο Ιράν. Οι νέοι ηγέτες της χώρας υιοθέτησαν μια ισχυρή αντι-ισραηλινή στάση, χαρακτηρίζοντας το εβραϊκό κράτος ως ιμπεριαλιστική δύναμη στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν έχει υποστηρίξει ομάδες που επιτίθενται τακτικά στο Ισραήλ, ιδίως τη Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και την Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Παράλληλα, το Ισραήλ θεωρεί τη δυνατότητα του Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα ως απειλή για την ύπαρξή του, με τους ηγέτες του Ιράν να αρνούνται τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Ωστόσο, τo 2018 έπειτα από επιχείρηση της Μοσάντ, το Ισραήλ αποκάλυψε ένα τεράστιο αρχείο κλεμμένων ιρανικών πυρηνικών σχεδίων, σύμφωνα με το οποίο, όπως υποστήριξαν, η Τεχεράνη δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να κατασκευάσει πυρηνικά. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι εάν το Ιράν αποκτήσει την ικανότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, θα επιτεθεί στο πυρηνικό του πρόγραμμα μέσω αεροπορικών επιδρομών, όπως έκανε στο Ιράκ το 1981 και στη Συρία το 2007.