ΓΡΆΦΕΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΑ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΡΩΣΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ

Η πολυπόθητη ΕΙΡΗΝΗ ή​ έστω η ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ​ στο άμεσο μέλλον φαίνεται​ μακριά στον Ρώσο Ουκρανικό πόλεμο καθόσον υπάρχει​ παντελής απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας των ΗΠΑ ή οποιουδήποτε Ευρωπαίου ΗΓΕΤΗ πλην του Προέδρου Μακρόν να αναλάβει έστω και κάποιες αξιόλογες πρωτοβουλίες.

Οι πρόσφατες κοινές δηλώσεις της​ Κοντολίζα Ράις, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην περίοδο 2005-2009 και του Ρόμπερτ Γκέιτς, υπουργού Άμυνας στην περίοδο 2006-2011 είναι ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ των ΗΠΑ στον Ρώσο Ουκρανικό πόλεμο. Και οι δύο πρώην υπουργοί των ΗΠΑ​ θεωρούν απαράδεκτο να σταματήσουν οι επιχειρήσεις διότι υπό τις σημερινές συνθήκες κάθε κατάπαυση πυρός, θα αφήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε πλεονεκτική​ θέση να συνεχίσουν​ την εισβολή τους στην Ουκρανία.

  1. Από την αρχή του πολέμου οι ΗΠΑ διάλεξαν τον δρόμο της ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ​ στην ένοπλη σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας.​ Οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι καλό για τα δικά τους συμφέροντα θα ήταν να υποστηρίξουν την Ουκρανία​ τα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που βρίσκονται στην Ευρώπη και έχουν πλησιέστερα​ γεωγραφικά και γεωστρατηγικά κοινά στοιχεία με την Ουκρανία.
  2. Η​ ​ αποναζιστοποίηση, η αποστρατικοποίηση του ουκρανικού κράτους που έθεσε η Ρωσία, καθώς και η διασφάλιση​ ουδέτερου καθεστώτος αρχικά εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν πλέον μετά την διελκυστίνδα που έχει πραγματοποιηθεί μεταξύ Ουκρανίας, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ από την μία πλευρά και την Ρωσία, Ιράν, Τουρκία, Λευκορωσία από την άλλη.
  3. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ περιορίστηκε στην υποστήριξη της Ουκρανίας με αναδιανομή​ από​ οπλικά συστήματα​ σοβιετικής – ρωσικής τεχνολογίας αλλά και ευρωπαϊκής τελευταία​ που διέθεσαν​ κράτη της ΕΕ ώστε να ενισχύσει την ουκρανική άμυνα.​ Στα κράτη που ανταποκρίθηκαν μεταξύ αυτών και η Ελλάδα δόθηκαν υποσχέσεις για προμήθεια άλλων οπλικών συστημάτων δυτικού τύπου ενώ ζητήθηκε και από την Κύπρο να συνεισφέρει σε οπλικά συστήματα σοβιετικού – ρωσικού τύπου που απορρίφτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία.
  4. Οι ΗΠΑ απέφυγαν ακόμα και την ΛΕΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ με την Ρωσία διότι δεν θέλησαν να εμπλακούν σε υψηλή ρητορική απειλών και κατηγοριών, γεγονός που θα επιδείνωνε την εμπόλεμη κατάσταση. Ακόμα και όταν η Ουκρανία ζήτησε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ απάντησαν ΑΜΕΣΑ ότι δεν είναι καλό το timing για την ένταξή τους
  5. Σταδιακά οι ΗΠΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ με αμερικάνικο υλικό την Ουκρανία με αποτέλεσμα​ να χορηγήσουν​ ​ δεκάδες συστοιχίες πυραύλων ΗIMARS που εκτοξεύουν πυραύλους μεγάλης ταχύτητας καθοδηγούμενους με μεταβλητή πορεία πλοήγησης​ GPS με αποτέλεσμα να έχουν καταστρέψει στα μετόπισθεν σημαντικούς​ ρωσικούς στόχους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μεγάλο πλήγμα των Ρώσων το βράδυ της Πρωτοχρονιάς 2023 στη πόλη Μακιίβκα, που είναι​ υπό ρωσική κατοχή ανατολικά του Ντονέτσκ μόλις 15 χιλιόμετρα, όπου στοίχησε την ζωή πολλών ρώσων στρατιωτών. Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ​ βοηθείας από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία​ των 20 δις δολαρίων για χορήγηση μόνο οπλικών συστημάτων μέχρι σήμερα, επεξηγεί πλήρως ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την παράταση του πολέμου με αντικειμενικό σκοπό την ΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΒΗ των Ρώσων σε παρατεταμένες επιχειρήσεις.
  6. Η​ πρόσφατη αναφορά της​ ΟΜΙΛΙΑΣ ΖΕΛΕΝΣΚΙ​ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ όταν επισκέφτηκε τις ΗΠΑ ότι​ ‘’Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι μια επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και τη Δημοκρατία’’, αποκαλύπτει την συνεχιζόμενη ναι μεν έμπρακτη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία με τεράστια ποσά βοήθειας (συνολικά από 33 έως 45 δις)​ αλλά μελλοντικά εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν την αντίδραση των πολιτών των ΗΠΑ καθόσον τα υψηλά επιτόκια 7%​ αυξάνουν τον πληθωρισμό.
  7. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ του Ρώσο Ουκρανικού πολέμου έχει φέρει τις ΗΠΑ σε σημείο σημαντικής​ οικονομικής ενίσχυσης δεδομένου του ότι η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να προμηθευτεί LNG από τις ΗΠΑ 50 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο, μη έχοντας άλλη επιλογή εν μέσω χειμώνα και εν μέσω μιας καθολικής πλέον αναδιανομής​ του φυσικού αερίου των κρατών της ΕΕ

Συμπερασματικά, οι ΗΠΑ μελλοντικά​ θα βρεθούν σε δύσκολη θέση να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα​ την ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΑ ιδιαίτερα στην περιοχή της ΤΑΙΒΑΝ, γεγονός που δυσκολεύει τις συνθήκες αντιμετώπισης ταυτόχρονα 2 υπερδυνάμεων και έτσι οι ΗΠΑ προσπαθούν εξ αποστάσεων να έχουν ρόλο διακριτικού παρατηρητή.
Επιπλέον η καταστροφή του κινέζικου αερόστατου στον Εναέριο Χώρο των ΗΠΑ θα διαπιστώσει τι είδους εξοπλισμό και δυνατότητες​ είχε ενώ ήταν αρκετό να αναβάλει την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κίνα και να αυξήσει την ένταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ