Ξεκίνησαν την Κυριακή 6/11 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου οι εργασίες της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για τον κλίμα, της COP27, εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων προς τις πλούσιες χώρες να αποζημιώσουν φτωχότερα κράτη που είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή.
Αντιπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες θα αρχίσουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, με την έγκριση της ημερήσιας διάταξης της διάσκεψης στη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης της ολομέλειάς της, ενώ όλοι περιμένουν να δουν αν τα πλουσιότερα έθνη θα συμφωνήσουν να περιλάβουν τις αποζημιώσεις επισήμως στην ατζέντα.Μεγάλο μέρος της έντασης γύρω από την COP27 αναμένεται να αφορά τις απώλειες και τις ζημιές, δηλαδή τις αποζημιώσεις που καλούνται να παράσχουν τα πλούσια έθνη σε ευάλωτες χώρες χαμηλότερου εισοδήματος, οι οποίες λίγη ευθύνη φέρουν για τις εκπομπές που προκαλούν την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.του 2022 είναι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η τελική έκδοση θα εκδοθεί τον ερχόμενο Απρίλιο.
Τα πιο «βαριά» χαρακτηριστικά της Κλιματικής Κρίσης
Θερμοκρασία: Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία το 2022 εκτιμάται ότι είναι περίπου 1,15 [1,02 έως 1,28] °C πάνω από τον μέσο όρο. Το 2015 έως το 2022 είναι πιθανό να είναι τα οκτώ θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί.
Παγετώνες και πάγος: Στις ευρωπαϊκές Άλπεις σε μέσο όρο χάθηκαν πάγοι πάχους μεταξύ 3 και άνω των 4 μέτρων, σπάζοντας το ρεκόρ από το 2003. Στην Ελβετία, το 6% του όγκου του πάγου του παγετώνα χάθηκε μεταξύ 2021 και 2022, σύμφωνα με τις αρχικές μετρήσεις. Για πρώτη φορά στην ιστορία, κανένα χιόνι δεν διήρκεσε τη θερινή περίοδο ακόμη και στις υψηλότερες τοποθεσίες μέτρησης και έτσι δεν σημειώθηκε συσσώρευση φρέσκου πάγου. Μεταξύ 2001 και 2022 ο όγκος του πάγου του παγετώνα στην Ελβετία μειώθηκε από 77κ.β. χλμ σε 49 κ.β. χ.λ.μ. , με μείωση περισσότερο από το ένα τρίτο. Μια χαμηλή χιονόπτωση στο τέλος του χειμώνα και οι επαναλαμβανόμενες καλύψεις της σκόνης της Σαχάρας έθεσαν το σκηνικό για άνευ προηγουμένου απώλεια πάγου μεταξύ Μαΐου και αρχές Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα τον μακρύ και έντονο καύσωνα.
Στάθμη της θάλασσας: Αυξήθηκε κατά περίπου 3,4 ± 0,3 χιλ. ετησίως κατά τη διάρκεια των 30 ετών (1993-2022). Ο ρυθμός διπλασιάστηκε μεταξύ 1993-2002 και 2013-2022 και η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε κατά περίπου 5 χιλ. μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Αυγούστου 2022. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο αυξανόμενο λιώσιμο των πάγων.
Ωκεάνια θερμότητα: Ο ωκεανός αποθηκεύει περίπου το 90% της συσσωρευμένης θερμότητας από τις ανθρώπινες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Τα ανώτερα 2000 μέτρα του ωκεανού συνέχισαν να θερμαίνονται σε επίπεδα ρεκόρ το 2021. Τα ποσοστά θέρμανσης είναι ιδιαίτερα υψηλά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μάλιστα θα συνεχίσει να θερμαίνεται στο μέλλον – μια αλλαγή που είναι μη αναστρέψιμη σε χρονικές κλίμακες εκατονταετίας έως χιλιετίας. Συνολικά, το 55% της επιφάνειας του ωκεανού βίωσε τουλάχιστον έναν θαλάσσιο καύσωνα το 2022. Αντίθετα, μόνο το 22% της επιφάνειας του ωκεανού βίωσε θαλάσσιο κρύο. Οι θαλάσσιοι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνοί, σε αντίθεση με τα κύματα κρύου.
Ακραία καιρικά φαινόμενα : Στην Ανατολική Αφρική, οι βροχοπτώσεις ήταν κάτω του μέσου όρου σε τέσσερις διαδοχικές υγρές περιόδους. . Ως αποτέλεσμα της επίμονης ξηρασίας και άλλων παραγόντων που επιβαρύνουν, εκτιμάται ότι 18,4 έως 19,3 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν επισιτιστική «κρίση» ή χειρότερα επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας πριν από τον Ιούνιο του 2022.