Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απαγόρευσε τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με απόφαση του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Όπως μετέδωσε το Tass: «Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τον περιορισμό ή την απαγόρευση εισαγωγής και εξαγωγής ορισμένων προϊόντων και πρώτων υλών από τη Ρωσία το 2022, από λίστες προϊόντων που θα καθορίσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το διάταγμα για ειδικά ξένα οικονομικά μέτρα που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσίας».

«Διασφαλίστε την εφαρμογή των ακόλουθων ειδικών οικονομικών μέτρων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022: απαγόρευση εξαγωγών και εισαγωγών προϊόντων ή/και πρώτων υλών σύμφωνα με λίστες που θα καθορίσει η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας ότι ένας ξεχωριστός κατάλογος θα ορίζει τα αγαθά των οποίων οι εξαγωγές και εισαγωγές θα περιοριστούν.

Και συνεχίζει με αναφορά στα όσα λέει το διάταγμα: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να καθορίσει τον κατάλογο των κρατών που θα καλύπτονται από αυτές τις αποφάσεις εντός δύο εβδομάδων. Αυτοί οι περιορισμοί δεν θα καλύπτουν προϊόντα ή πρώτες ύλες που μεταφέρονται από πολίτες για προσωπικές τους ανάγκες».

Σύνοδος G7
Οι περιορισμοί στις εξαγωγές πυροδοτούν τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις καθώς και ανεπάρκεια τροφίμων, θέμ αναμένεται να τεθεί στην έκτακτη ψηφιακή σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ομάδας του G7 που διοργανώνει η Γερμανία την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Μαρτίου.

Το Eutactiv η ένωση αγροτών της ΕΕ COPA-COGECA εξέδωσε μια δήλωση την Κυριακή στην οποία τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να εξοπλίσει τη γεωργία της με μια «διατροφική ασπίδα» για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός συνδυασμού του πολέμου μαζί με την επικείμενη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. «Αυτός ο πόλεμος που επηρεάζει την Ευρώπη θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο για αρκετά χρόνια», προειδοποιεί η δήλωση, προσθέτοντας ότι «οι περισσότερες παραγωγές θα επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα» τονίζεται σχετικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ