Σύμφωνα με όσα ανέφεραν από νωρίς πληροφορίες του Politico, η συμφωνία θα αποτελέσει πλέον το «όχημα» με το οποίο οι τρεις χώρες θα μοιράζονται προηγμένες τεχνολογίες σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η συνεχώς αυξανόμενη δυναμική της Κίνας στον παγκόσμιο τεχνολογικό και στρατιωτικό χάρτη (σ.σ. διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα είχαν γίνει ήδη γνωστά).
Τις πληροφορίες είχε μεταφέρει νωρίτερα στο Politico αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και σύμφωνα με αυτές, η νεοσύστατη αυτή ομάδα θα χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο AUKUS (σ.σ. προκύπτει από τα Australia, UK, USA), κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε.Πρώτος πήρε τον λόγο ο Αυστραλός πρωθυπουργός, στην συνέχεια μίλησε ο Μπόρις Τζόνσον και τελευταίος πήρε τον λόγο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.
Στην ενημέρωση οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι θα βοηθήσουν την Αυστραλία να αποκτήσει υποβρύχια με πυρηνική ενέργεια, με τον Σκοτ Μόρισον, ωστόσο, να επιμένει πως τα νέα υποβρύχια που θα πάρει η χώρα του δεν θα χρησιμοποιηθούν ως πυρηνικά όπλα.Θα κατασκευαστούν στην Αδελαΐδα υπό την εποπτεία και των τριών χωρών, ωστόσο ο πρωθυπουργός της χώρας επανέλαβε ξανά πως η Αυστραλία θα μείνει πιστή στις υποχρεώσεις της να μείνει… μακριά από πυρηνικές κινήσεις.
Ο Μπόρις Τζόνσον, από την πλευρά του, έκανε λόγο για μια στρατηγική συμμαχία, η οποία θα είναι κρίσιμη για την υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων των τριών χωρών.