Εν αναμονή της κίνησης των εξαγωγών αμνοεριφίων λόγω του Πάσχα των Καθολικών στις 4 Απριλίου 2021 βρίσκονται οι αιγοπροβατοτρόφοι της χώρας μας, οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο λόγω και της επίδρασης της πανδημίας, έχουν δεχτεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα.
Αυτό το διάστημα, βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας, μαζικές σφαγές αμνοεριφίων που προορίζονται για εξαγωγή. Αν και η ζήτηση, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, είναι αυξημένη, οι τιμές δεν έχουν ανέλθει όσο θα έπρεπε και δεν περνούν το φράγμα των 4,50 ευρώ το κιλό.
Αντίστοιχα, τα αποθέματα και η διαθεσιμότητα είναι χαμηλή, γεγονός που οφείλεται στην αβεβαιότητα λόγω πανδημίας αλλά και της αλματώδους αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών, μιας και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν περιθώριο να κρατάνε αρνιά για το Πάσχα.
Οι κτηνοτρόφοι μουδιασμένοι παρακολουθούν τις εξελίξεις ευελπιστώντας ότι φέτος θα πουλήσουν και δεν θα επαναληφθεί η περσινή «μαύρη» περίοδος του Πάσχα. Πέρσι, οι αιγοπροβατοτρόφοι την περίοδο του Πάσχα πούλησαν φθηνά, πολύ κάτω του κόστους εκτροφής ή κράτησαν αρνιά και κατσίκια απούλητα στο στάβλο, αυξάνοντας και με αυτό τον τρόπο το κόστος διατροφής. Οι τιμές παραγωγού κατρακύλησαν και τα περισσότερα αρνιά και κατσίκια πουλήθηκαν 3,80 ευρώ/το κιλό σφάγιο, έναντι 5,80 ευρώ, κατά μέσο όρο, που ήταν την προηγούμενη χρονιά.
Να σημειωθεί ότι, το άμεσο κόστος εκτροφής των αμνοεριφίων διαμορφώνεται στα 5,8-6,20 ευρώ το κιλό και η τιμή πώλησης των αμνοεριφίων τις προηγούμενες χρονιές κάλυπτε ουσιαστικά το κόστος εκτροφής, ενώ το Πάσχα του 2020 οι απώλειες των παραγωγών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ήταν 2 έως 2,4 ευρώ/το κιλό για 3,5 έως 4 εκατομμύρια αμνοερίφια.