Πολλαπλή ζημία αποτελεί για την οικονομία στο σύνολό της η ακύρωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Η ζημία είναι πραγματική, αλλά και σε επίπεδο εικόνας και ουσίας.
Η πόλη της Θεσσαλονίκης θα στερηθεί περίπου 40-50 εκατ. ευρώ εσόδων από τους επισκέπτες. Επίσης η Ηelexpo-ΔΕΘ θα απωλέσει το 30% των ετήσιων εσόδων της. Ωστόσο, όπως σημειώνει και ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Αναστάσιος Τζηκας, «παρά τα όποια προβλήματα δημιουργεί στον οργανισμό (Helexpo-ΔΕΘ) και στην πόλη η ακύρωση της έκθεσης, η υγεία προηγείται πάντα της οικονομίας. Δεν μπορούσαμε παρά να πειθαρχήσουμε στις εντολές των επιστημόνων».
Η ζημία όμως δεν είναι μόνον οικονομική. Η χώρα θα χάσει την ευκαιρία μιας σημαντικής προβολής διεθνώς, σε μια κρίσιμη στιγμή για τις εθνικές, αλλά και τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Κατ’ αρχάς, η 85η ΔΕΘ που ακυρώθηκε, είναι η πρώτη που ακυρώνεται μετεμφυλιακά. Δηλαδή μετά από 70 χρόνιας συνεχους λειτουργίας. Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι φέτος η τιμώμενη χώρα ήταν η Γερμανία, η οποία σε συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση ήθελε να αξιοποιήσει το βήμα της ΔΕΘ, προκειμένου να δώσει το σήμα της επιστροφής στην κανονικότητα. Τώρα η ακύρωση της 85ης ΔΕΘ προμηνύει τι πρόκειται να ακολουθήσει στο β’ εξάμηνο του έτους για τη χώρα. Ο τουριστικός τομέας έχοντας πλέον χάσει οριστικά την θερινή τουριστική σεζόν, αναμένεται να χάσει και κάθε άλλη μορφή τουρισμού (συνεδριακός, ιατρικός κ.λπ.).
Μεγάλα ξενοδοχεία, 12μηνης λειτουργίας, αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη, θα μαραζώσουν περαιτέρω και μαζί τους, μια σειρά άλλων επιχειρήσεων (μεταφορών, αναψυχής κ.λπ.). Και με βάση αυτό το δυσμενές σενάριο, ήδη η κυβέρνηση βάζει το χέρι πιο «βαθιά» στον προϋολογισμό, για να στηρίξει τις επιχειρήσεις. Ανακοινώθηκε ήδη η επέκταση του προγράμματος «Συνεργασία», η δυνατότητα των επιχειρήσεων να αναστέλλουν συμβάσεις εργασίας και κατά τη διάρκεια των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, μαζί με έκτακτα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας.
Είναι προφανές ότι ενόψει και του δεύτερου κύματος πανδημίας, πιθανότατα να αναθεωρηθούν επί τα χείρω και οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας. Κατά το πρώτο εξάμηνο ο λογαριασμός της ζημιάς ήταν της τάξης των 6,1 δις ευρώ, η κακή ωστόσο πορεία των εσόδων από τουρισμό τον Ιούλιο, τα αχαρτογράφητα νερά στα οποία βαδίζουν οι εισπράξεις τον Αύγουστο και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας τον Σεπτέμβριο, ενισχύουν τους προβληματισμούς.
Τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν με το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 12 τη νύχτα σε πολλές περιοχές της χώρας, το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdowns σε διάφορες περιοχές ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, η απώλεια των εσόδων από εμβληματικές εκδηλώσεις, όπως αυτή της ΔΕΘ, δημιουργούν σκηνικό ρευστότητας και οξύνουν τις αβεβαιότητες ως προς την από εδώ και πέρα πορεία του προϋπολογισμού που έχει ήδη εκτροχιασθεί