Ανακοινώνεται το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας τον Απρίλιο
Κορονοϊός μέτρα: Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας ανακοινώνει σήμερα στις 10 το πρωί το οικονομικό επιτελείο.
Κορονοϊός μέτρα: Πρόκειται για σχέδιο που πήρε πράσινο φως την Κυριακή, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο θα υλοποιηθεί τον Απρίλιο και με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στην πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
Μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό επιτελείο (Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Βρούτσης) αναμένεται να ανακοινώσουν νέες παρατάσεις για φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι το φθινόπωρο, χρηματοδοτικά εργαλεία και διάθεση πόρων που θα περιλαμβάνουν ακόμα και την επιδότηση επιτοκίων δανείων, διεύρυνση των επιχειρήσεων που θα υπαχθούν στα νέα μέτρα, για να συμπεριληφθούν π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις και ακτοπλοϊκές, αλλά και νέες επαγγελματικές κατηγορίες που θα λάβουν το περίφημο 800άρι, όπως οι επιστήμονες. Όπως διαρρέεται από το οικονομικό επιτελείο, τα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα «αφορούν σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα φορέων και παραγωγικών τάξεων που έχουν μείνει εκτός από τα μέτρα του Μαρτίου».
Αναλυτικά όσα περιλαμβάνει η ΚΥΑ για αναστολή συμβάσεων εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού
Επιχειρήσεις
Στο νέο πακέτο μέτρων πλέον εμπίπτει το σύνολο του επιχειρηματικού ιστού της χώρας, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τις φαρμακοβιομηχανίες και τους προμηθευτές τροφίμων.
Αναμένονται οι ανακοινώσεις για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία αφορά στην κρατική ενίσχυση (επιδότηση) του 1 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις, η οποία θα ενεργοποιηθεί έως τις 10 Απριλίου.
Εγγυημένα σε ποσοστό 80% θα είναι τα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης που θα χορηγηθούν σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Δικαίωμα σε δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου έχουν όλες οι επιχειρήσεις -μικρομεσαίες και μεγάλες- που δεν είχαν «κόκκινες» οφειλές στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Κάθε επιχείρηση μπορεί να πάρει μόνο ένα δάνειο για να καλύψει τις ανάγκες της σε ρευστότητα.
Υπάρχει επίσης η σκέψη να υποστηριχτούν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ώστε να καταβάλλουν το νωρίτερο δυνατό το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους τους ως το καλοκαίρι.