Μετά τους κλάδους των τραπεζών, των μεγάλων σούπερ μάρκετ, των ασφαλιστικών εταιρειών, των εταιρειών security και των ΔΕΚΟ, από τη Δευτέρα (01/07) η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας τίθεται σε ισχύ και στους κλάδους του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας.

Από την 1η Ιουλίου λοιπόν ξεκινά η πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους δύο συγκεκριμένους κλάδους. Οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτούς τους κλάδους έχουν πλέον την υποχρέωση να ενεργοποιήσουν το σύστημα για το σύνολο των εργαζομένων τους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι απασχολούνται με φυσική παρουσία στον χώρο. Έτσι, διασφαλίζεται η παρακολούθηση του πραγματικού χρόνου εργασίας, με σκοπό να καταπολεμηθούν οι αδήλωτες υπερωρίες, αλλά και οι παράνομες μεταβολές και υπερβάσεις του χρόνου εργασίας.

Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει ξεκινήσει την απασχόλησή του στις κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοδότη του, χωρίς να υφίσταται σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις από τους Επιθεωρητές Εργασίας. Το ίδιο συμβαίνει εάν διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει «χτυπήσει» την κάρτα του σημαίνοντας τη λήξη της εργασίας του, αλλά στην πραγματικότητα εξακολουθεί να εργάζεται, πραγματοποιώντας αδήλωτη υπερωριακή απασχόληση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ