Ήταν 23 Ιουλίου του 2018, μια μέρα ζεστή που είχε ξεκινήσει… στραβά: με τη φωτιά στην Κινέτα. Κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε. Μια εθνική τραγωδία
Η23η Ιουλίου 2018 γράφτηκε με μαύρα γράμματα. Η φωτιά στο Μάτι, στον Νέο Βουτζά, στο Κόκκινο Λιμανάκι άφησε πίσω της 102 νεκρούς. Και ανοιχτές πληγές.
«Έχει και μια φωτιά στην Πεντέλη» ακούστηκε το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου. Κανείς δεν φανταζόταν τι θα ζούσαμε λίγες ώρες μετά. Τα λεπτά περνούσαν και οι ένταση στη φωνή όσων μετέφεραν τις πληροφορίες άλλαξε. Ανέβαινε. Γρήγορα η «φωτιά στην Πεντέλη» έγινε «η φωτιά στο Μάτι». Η Μαραθώνος έκλεισε. Η τραγωδία άρχισε να εκτυλίσσεται.
Ο αέρας ήταν αδιανόητα ισχυρός. Και παρά τον λίβα, ένας 65χρονος άνδρας στο Νταού Πεντέλης αποφάσισε να ανάψει φωτιά για να κάψει κλαδιά. Η φωτιά δεν άργησε να φουντώσει, να καταστρέψει τα πάντα στο διάβα της. Να πάρει ζωές. 102.
Οι εικόνες με τον κόσμο στη θάλασσα και τους καπνούς από τη φωτιά να έχουν καλύψει τα πάντα, έκαναν το γύρω του κόσμου. Και ακόμα στοιχειώνουν.
Τα χειρότερα (έως εκείνη την ώρα) ήρθαν το επόμενο πρωί, όταν σε οικόπεδο στο Κόκκινο Λιμανάκι βρέθηκαν 26 άνθρωποι απανθρακωμένοι. Ανάμεσά τους παιδιά. Μια εθνική τραγωδία σε πλήρη εξέλιξη.
Όσο οι ώρες περνούσαν, τόσο οι αποκαλύψεις για το τι είχε συμβεί γίνονταν πιο σοκαριστικές. Και όσο οι μέρες περνούσαν, τόσο η τραγωδία μεγάλωνε.
Τρία χρόνια μετά
Σήμερα συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εθνική τραγωδία που συντελέστηκε στο Μάτι, τον Νέο Βουτζά και το Κόκκινο Λιμανάκι. Τρία χρόνια μετά, δίκη για τις ευθύνες και τις παραλείψεις δεν έχει γίνει. Η υπόθεση είναι ακόμη στα χέρια του εισαγγελέα. Η δικογραφία είναι πολλές χιλιάδες σελίδες και ο εισαγγελέας, αφού την εξετάσει, θα κάνει την πρότασή του στο δικαστικό συμβούλιο κι εκείνο με βούλευμα θα ανοίξει το δρόμο για να φτάσει η υπόθεση στη δικαστική αίθουσα.
Στο πόρισμά του για τη φωτιά στο Μάτι, ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, περιγράφει τα όσα έγιναν εκείνο το μοιραίο απόγευμα στην ανατολική Αττική. Το χάος που επικράτησε μεταξύ των αρμοδίων.