Σύνοδος Κορυφής: Αυτές είναι οι αποφάσεις για την Τουρκία – Υπό επιτήρηση μέχρι τον Ιούνιο
σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας την οποία προετοίμασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και η Κομισιόν, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2020, τονίζεται στα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι είναι στρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, η ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.

Ουσιαστικά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέτουν σε καθεστώς διαρκούς επίβλεψης την Τουρκία, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να υποδέχονται με ικανοποίηση τις αλλαγές, στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το προσχέδιο της κοινής δήλωσης, που αρχικά είχε θεωρηθεί μη ικανοποιητική από Ελλάδα και Κύπρο, διαμορφώθηκε με τρόπο που περιγράφει αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις έναντι των οποίων πρέπει να συμμορφωθεί η Άγκυρα ώστε να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα. Η κοινή δήλωση των «27» ορίζει γραπτώς ότι εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το κράτος δικαίου, δεν θα προκύψει θετική ατζέντα. Το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο στενός συνεργάτης του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιτς, παραπέμπει σε κυρώσεις, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ