Σχέδια για την επόμενη μέρα, άρχισαν να κάνουν κράτη – μέλη της ΕΕ, που εξετάζουν τη σταδιακή άρση των περιοριστικών που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι «μια έλλειψη συντονισμού στην άρση των περιοριστικών μέτρων κινδυνεύει να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα κράτη μέλη και να προκαλέσει πολιτικές τριβές μεταξύ αυτών», ωστόσο και παρά την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, αρκετές χώρες, χάρη στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, έχουν λάβει ή ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα για μια επιστροφή στην κανονικότητα.

Γερμανία
Πρεμιέρα έκανε η Γερμανία, που επέτρεψε να ανοίξουν και πάλι τα περισσότερα καταστήματα επιφάνειας μικρότερης των 800 τετραγωνικών μέτρων.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας η εκπαιδευτική πολιτική και η πολιτική υγείας είναι αρμοδιότητα των κρατιδίων και όχι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ωστόσο έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών ανάμεσα στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον κοροναϊό με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, η Γερμανία ανακοίνωσε τα μέτρα της «επόμενης φάσης της πανδημίας».

Ωστόσο το κρατίδιο της Βαυαρίας εξακολουθεί να εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες. Η Βαυαρία είναι η πιο πληγείσα περιοχή στη Γερμανία. Ο Μάρκους Σέντερ ο πρωθυπουργούς της Βαυαρίας ανακοίνωσε ότι οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στους πελάτες που επισκέπτονται καταστήματα και στους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ιταλία : Μετά τις 3 Μαΐου χαλάρωση των μέτρων – Μερική λειτουργία επιχειρήσεων
Στην Ιταλία τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης θα ληφθούν μετά τις 3 Μαΐου, επεσήμαναν οι αρχές. Όμως σιγά σιγά οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν, αν και όχι με όλο το εργατικό τους δυναμικό και λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα πρόληψης.

Ήδη σε κάποιες περιοχές της χώρας τα καταστήματα που πωλούν παιδικά ρούχα, τα χαρτοπωλεία και τα βιβλιοπωλεία είναι ανοιχτά, με εξαίρεση την περιοχή του Πιεμόντε και της Λομβαρδίας. Εκτός αυτών των περιοχών, ιδιαίτερα μέτρα λαμβάνονται και στις περιοχές της Σαρδηνίας και του Τρεντίνο. Βασικές βιομηχανικές μονάδες, όπως ξυλείας, υφασμάτων και ηλεκτρονικών υπολογιστών ήδη λειτουργούν, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθεί, ανά περίπτωση, η χαλάρωση των μέτρων σε κάθε πληγείσα περιοχή.

Τα σχολεία στη χώρα ενδέχεται να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο, ενώ οι μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς ενδέχεται να γίνονται μέσω ειδικής εφαρμογής, ώστε οι επιβάτες να κλείνουν θέση σε λεωφορεία και Μετρό. Η Ιταλία αναμένεται να χάσει το 9.1% του ΑΕΠ της.

Ισπανία: Μετά τις 10 Μαΐου η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να παρατείνει κατά 15 ημέρες, ως τις 9 Μαΐου, την καθολική καραντίνα που έχει επιβληθεί στη χώρα, μία από τις πλέον πληγείσες από την επιδημία του κοροναϊου.

Στην Ισπανία, η χαλάρωση των μέτρων θα αργήσει Το πιθανότερο σενάριο θα αφορά στη σταδιακή άρση των περιορισμών βάσει των κρουσμάτων που καταγράφονται σε κάθε περιοχή. Το πρώτο στάδιο της χαλάρωσης των μέτρων που θα διαρκέσει από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, περιλαμβάνει περιορισμούς στα ταξίδια εντός της χώρας και στενή παρακολούθηση των μετακινήσεων. Το δεύτερο στάδιο που θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους περιλαμβάνει το σταδιακό άνοιγμα εστιατορίων, μπαρ και ξενοδοχείων.

Γαλλία
Η Γαλλία, η τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία, θα εξετάσει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 11 Μαΐου και μετά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ