Η ραγδαία άνοδος οφείλεται στις απογοητευτικές σοδειές κακάο της Δυτικής Αφρικής, όπως στην Ακτή Ελεφαντοστού που παράγει περίπου το 40% του παγκόσμιου κακάο και στη Γκάνα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής.
Η ξηρασία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τους καλλιεργητές κακάο. Τόσο η Ακτή Ελεφαντοστού όσο και η Γκάνα έχουν πληγεί από ακραίες καιρικές συνθήκες καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις.