Ραγδαία είναι η αύξηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην τιμή του ελαιόλαδου. Οι καταναλωτές να πληρώνουν το λάδι σαν να είναι «χρυσάφι» και αγωνιούν για το τι θα συμβεί στο μέλλον.
Η κλιματική αλλαγή, που έχει οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή, η μεγάλη πτώση της πρώτης σε παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου Ισπανίας (λόγω ξηρασίας), η ζήτηση για εξαγωγές, που έχει χτυπήσει «κόκκινο», είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη της τιμής του, όπως μετέδωσε το πρωί της Τρίτης (9/1) η εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο.
Φθινόπωρο 2022: 5,45 ευρώ – 5,75 ευρώ/ λίτρο
Ιούλιος 2023: 6 ευρώ – 6,40 ευρώ/ λίτρο
Αύγουστος 2023: 9,50 ευρώ – 12 ευρώ/ λίτρο
Νοέμβριος 2023: 12 ευρώ – 15 ευρώ/ λίτρο
Ιανουάριος 2024: 16 ευρώ – 17 ευρώ/ λίτρο
Η τιμή δε θα πέσει, θα ανέβει»
«Ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές στο κομμάτι της παραγωγής, δεν είχαμε ποσότητα και αυτό ανεβάζει την τιμή στα ύψη», είπε στο MEGA, ο αντιπρόεδρος ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης.
Όπως επεσήμανε, αν υπήρχε παραγωγή, η τιμή του ελαιολάδου στο ράφι θα ήταν περίπου στα 6 ευρώ το μπουκάλι.
«Θα ήταν στα περσινά επίπεδα, γύρω στα 5 – 6 ευρώ» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, «τα πέντε καπέλα, οι πέντε εμπορικές πράξεις που γίνονται μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή», συντελούν στην αύξηση της τιμής του λαδιού.
«Για μένα, δεν εξηγείται η διαφορά όταν το 90% του ελαιολάδου πουλήθηκε στα 5 ευρώ πέρυσι» δήλωσε και συμπλήρωσε: «η είσοδος του Ισπανού στη χώρα μας ανέβασε τις τιμές και ακολουθήσαμε τις ευρωπαϊκές που κυμαίνονται σε αυτά τα επίπεδα», ενώ προέβλεψε πως «η τιμή δεν θα πέσει, θα ανέβει».
Φόβος των παραγωγών είναι πως εξαιτίας των υψηλών τιμών, που θα διατηρηθούν και του χρόνου όπως είπε, είναι ότι «οι καταναλωτές θα βγάλουν το λαδί από τη ζωή τους».