Ο οίκος Fitch υποβάθμισε τους όρους δανεισμού της Ελλάδας λόγω πτώσης τουρισμού
Μία εμφανής συνέπεια από τη ύφεση στην οικονομία, λόγω της πανδημίας, είναι η αιφνιδιαστική υποβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ, το outlook της ελληνικής οικονομίας υποβαθμίστηκε σε «σταθερό» από «θετικό» που ήταν, διατηρώντας ωστόσο την αξιολόγηση σε BB.
Ο οίκος σημειώνει ότι η κίνηση αυτή αντανακλά το σημαντικό αντίκτυπο της Covid-19 στην οικονομική δραστηριότητα, τα δημόσια οικονομικά και το εξωτερικό ισοζύγιο. Προβλέπει ύφεση 8,1% του ΑΕΠ φέτος και μερική ανάκαμψη το 2021, με το ΑΕΠ να αυξάνει κατά 5,1%.
Παρατεταμένο lockdown ή ένα δεύτερο κύμα στην Ελλάδα ή την Ευρώπη θα σημάνει μεγαλύτερη πτώση φέτος και μικρότερη ανάκαμψη την επόμενη χρονιά. Ειδική αναφορά κάνει ο οίκος στον τουρισμό που αντιστοιχεί σε περίπου 10% του ΑΕΠ.
Αδιέξοδος στη σύνοδο κορυφής
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν ένα βήμα προς την από κοινού χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού, δεν κατάφεραν όμως να καταλήξουν σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες της κοινής προσπάθειας.
«Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια. Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο» είπε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Έτσι, οι «27» ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου το νέο Ταμείο Ανάκαμψης. Η Κομισιόν θα προσπαθήσει να λύσει το γόρδιο δεσμό της χρηματοδότησης, καθώς το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών (Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία), τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του Ταμείου Ανάκαμψης με τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.
Στη συνέχεια, εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου, θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup για να επανεκτιμήσει την κατάσταση