Την έγκριση των δανειστών περιμένει η κυβέρνηση για να ανακοινώσει μέτρα στήριξης, που απαιτεί η κοινωνία και η αγορά, παρά τη δημοσιονομική ευελιξία και τις έκτακτες παρεμβάσεις που κάνουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης τόσο για φέτος όσο και για το 2022.
Με την κυβέρνηση και τους δανειστές στο τραπέζι της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης βρίσκεται το νέο «πακέτο» που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών, εν όψει και της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν:
Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις που έπρεπε να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2020. Έχει παρατηρηθεί πως χιλιάδες πολίτες δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με «πλαστικό» χρήμα, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και της πτώσης των εισοδημάτων. Το Υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να μη θέσει σε εφαρμογή το πρόστιμο του 22% για κάθε ευρώ που λείπει από τις ηλεκτρονικές δαπάνες.
Τα τεκμήρια διαβίωσης. Το «ψαλίδι» στα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναμένεται να οδηγήσουν στον καταλογισμό υψηλότερων φόρων, λόγω των εύλογων δαπανών διαβίωσης. Χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες κινδυνεύουν να φορολογηθούν με βάση το τεκμαρτό, και όχι το πραγματικό τους εισόδημα, με το οικονομικό επιτελείο να σκέφτεται μείωση των τεκμηρίων για τους πληγέντες από την πανδημία.
Τα ανείσπρακτα ενοίκια. Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το σενάριο της πλήρους απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μην πέσουν στην «παγίδα» της φορολογίας.
Τη σταδιακή απόσυρση του τέλους επιτηδεύματος, που επιβαρύνει ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Η επέκταση του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022.
Ο τρόπος αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος, με ενδεχόμενη επανάληψη του περσινού «μοντέλου» των οχτώ δόσεων.
Ψηλά στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν και τα κορωνοχρέη, που δημιουργήθηκαν το τελευταίο 12μηνο λόγω της πανδημίας. Μόνο τα απλήρωτα χρέη προς την Εφορία υπολογίζονται για τη διετία 2020 – 2021 σε περίπου 12 δισ. ευρώ. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται σενάριο για διεύρυνση της περιμέτρου της ρύθμισης των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων.