Η ψυχραιμία και ο επαγγελματισμός των δυο μηχανοδηγών της αμαξοστοιχίας της Hellenic Train, που έπεσε πάνω σε νταλίκα έξω από τη Χαλκίδα φαίνεται ότι έσωσε και τις δικές τους ζωές αλλά και των 130 επιβατών που επέβαιναν στο συρμό του τρένου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης δίνοντας πληροφορίες για τα πρώτα στοιχεία για το σοβαρό ατύχημα με το φορτηγό και την αμαξοστοιχία της Hellenic Train, σημείωσε ότι μια κίνηση έσωσε τη ζωή των δυο μηχανοδηγών, οι οποίοι φαίνεται ότι χειρίστηκαν με επαγγελματισμό το απρόσμενο συμβάν, όταν δηλαδή είδαν τη νταλίκα να έχει πέσει ουσιαστικά στις γραμμές.

Όπως εξήγησε ο Παναγιώτης Τερεζάκης, το ατύχημα έγινε σε στροφή και ο μηχανοδηγός αντιλήφθηκε το εμπόδιο σε μικρή απόσταση. Έκαναν χρήση της ακαριαίας πέδης. Υπολόγισαν ότι θα σταματούσαν στην νταλίκα, όμως πίσω από την νταλίκα κρυβόταν το κοντέινερ που έκανε και τη μεγαλύτερη ζημιά. «Το ευτύχημα είναι ότι χτύπησε την καμπίνα των μηχανοδηγών στο δεξί μέρος και εκείνοι, έξυπνα ενεργώντας, πήγαν στο αριστερό μέρος και σώθηκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Τερεζάκης.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, έχει ειδοποιηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), στον οποίον -όπως και στη ΡΑΣ- θα παραδοθούν τα στοιχεία από το “μαύρο κουτί” του τρένου, δηλαδή ο ταχογράφος, ώστε να δουν την ταχύτητα την απόσταση πέδησης. Στη συνέχεια θα εκδοθεί το πόρισμα. Ο κ. Τερεζάκης τόνισε ότι και οι δυο οδηγοί είναι σοκαρισμένοι αλλά καλά στην υγεία τους.
Ένα σκασμένο λάστιχο οδήγησε σε εκτροπή της νταλίκας που τελικά κατέληξε στις ράγες του σιδηροδρόμου. Ο οδηγός της νταλίκας υπεβλήθη σε αλκοτέστ, το οποίο ήταν αρνητικό. Κατηγορείται για επικίνδυνες παρεμβάσεις στις συγκοινωνίες, βάσει του υπ. αρθμ. 291 άρθρου του Ποινικού Κώδικα.

«Έσκασε το λάστιχο, δεν μπόρεσα να το κρατήσω, έφυγε δεξιά και έπεσε πάνω στις γραμμές και μετά απο 5 λεπτά ήρθε το τρένο έπεσε, δεν προλαβα να ειδοποιήσω…», είπε στο STAR ο οδηγός του φορτηγού.

Οι 130 επιβάτες της αμαξοστοιχίας 1551, που εκτελούσε το δρομολόγιο Χαλκίδα – Αθήνα, γλίτωσαν πραγματικά από θαύμα, όταν ξαφνικά το τρένο συγκρούστηκε με το φορτηγό, που είχε βρεθεί πάνω στις ράγες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ