Κλιμακώνεται η διεθνής ανησυχία για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις «ορέξεις» τουΒλαντιμίρ Πούτιν και της Ρωσίας, την ώρα μάλιστα που οι ΗΠΑ προειδοποιούν πως μία σύγκρουση στην περιοχή μοιάζει μάλλον αναπόφευκτη.
Την ίδια στιγμή η Μόσχα παρουσιάζει νέα οπλικά συστήματα και παρά τις προσπάθειες της διπλωματίας, το θερμόμετρο παραμένει στο «κόκκινο» καθώς η Ρωσία βλέπει μία προσπάθεια της Δύσης να συνασπιστεί σε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντί της. Παράλληλα, μια μέρα πριν την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε πως η κρίση στην Ουκρανία απειλεί αρχές που θεμελιώθηκαν μετά από τρεις πολέμους.
«Το να επιτρέψουμε στη Ρωσία να παραβιάσει αυτές τις αρχές ατιμώρητα, θα μας έσυρε όλους πίσω σε μια πολύ πιο επικίνδυνη και ασταθή εποχή, όταν αυτή η ήπειρος, και αυτή η πόλη, ήταν χωρισμένες στα δύο, με νεκρές ζώνες που περιπολούνταν από στρατιώτες, με την απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων. Θα έστελνε επίσης ένα μήνυμα σε άλλους σε όλο τον κόσμο ότι αυτές οι αρχές είναι αναλώσιμες, κάτι που επίσης θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα», τόνισε.
Η κατάσταση όμως στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ πιο περίπλοκη, αφού αυτή τη στιγμή, η Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που για την Δύση, κάνει αναπόφευκτο το ενδεχόμενο εισβολής. Από την πλευρά της η Μόσχα απαντά πως δεν έχει καμία τέτοια διάθεση και επιμένει να λέει πως η Δύση δεν θα έπρεπε να στρέφει τα βλέμματά της προς Ανατολάς και αποκλείει κάθε ενδεχόμενο διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.Στο πλαίσιο αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, διαβλέπουν πως θα αναγκαστούν να παίξουν ενεργό ρόλο στην περιοχή, έχοντας παράλληλα προειδοποιήσει πως μία σύγκρουση μοιάζει μάλλον αναπόφευκτη. Ο υπουργός Τζο Μπάιντεν άλλωστε είναι αυτός που έχει εκτιμήσει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας πως μία ευρείας κλίμακας εισβολή θα πυροδοτούσε μία μαζική απάντηση που θα κόστιζε ακριβά στη Ρωσία και στην οικονομία της.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πάντως Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατήγγειλε τον Μπάιντεν λέγοντας πως δεν υπήρχε κάτι σαν «μικρή εισβολή». «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στις μεγάλες δυνάμεις ότι δεν υπάρχουν μικρές εισβολές και μικρά έθνη. Όπως δεν υπάρχουν μικρά θύματα και μικρή θλίψη από την απώλεια αγαπημένων προσώπων», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.
Από την πλευρά του, τώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκονται σε διπλωματικό πυρετό όχι μόνο για να αποφευχθούν τα χειρότερα αλλά και για να υπάρξει η όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στην διένεξη Ουκρανίας και Ρωσίας.