Μια νέα προεκλογική εκστρατεία αρχίζει στη Γαλλία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μετά την ιστορική νίκη της άκρας δεξιάς στις ευρωεκλογές χθες, Κυριακή, μια κίνηση πόκερ που βυθίζει τη χώρα σε βαθιά πολιτική ασάφεια.

Τρεις εβδομάδες αστραπή αρχίζουν πριν από τον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου και έπειτα το δεύτερο στις 7 Ιουλίου, ακριβώς πριν από τους Ολυμπιακους Αγώνες του Παρισιού (26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου).

Μπροστά στην «άνοδο των εθνικιστών», ο αρχηγός του κράτους εξήγησε ότι θέλει «να ξαναδώσει» στους Γάλλους τη δυνατότητα «να επιλέξουν δια της ψήφου το κοινοβουλευτικό μέλλον μας» ανακοινώνοντας τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, της κάτω βουλής του κοινοβουλίου.

Είναι ένας «κεραυνός», όσο και «κίνηση πόκερ», τη στιγμή που «υπάρχει πολύ ισχυρή βούληση εκ μέρους των Γάλλων να τιμωρήσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας», υπογραμμίζει η δημοσκόπος Σελίν Μπρακ, γενική διευθύντρια του ινστιτούτου Odoxa.

Διότι η τιμωρητική ψήφος έφθασε σε ποσοστά ρεκόρ. Με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, το ψηφοδέλτιο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) θριάμβευσε με 32% των ψήφων, μακράν μπροστά από την υποψήφια του Μακρόν Βαλερί Αγιέ (14,5%) και το ψηφοδέλτιο του σοσιαλιστή Ραφέλ Γκλυκσμάν (14%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ