Ψάρια ευρείας κατανάλωσης όπως η σαρδέλα ή ο γαύρος, που θεωρούνται φθηνά πωλούνται στην λιανική σε τιμές που αγγίζουν τα 12 με 13 ευρώ το κιλό, ενώ τα μεγαλύτερα, όπως για παράδειγμα τα λαβράκια, τα γοφάρια, τα φαγκριά έχουν φτάσει να χτυπιούνται σε δημοπρασία στην ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας σε τιμές που φτάνουν ακόμη και τα 50 ευρώ το κιλό.

Η στρέβλωση που υπάρχει σε όλη την αλυσίδα, από τον αλιέα και τον έμπορο μέχρι τον ιχθυοπώλη και το ουζερί της γειτονιάς, οφείλεται σε κατά βάση στις ελλείψεις που παρατηρούνται σχεδόν σε όλα τα είδη τόσο στις ελληνικές θάλασσες όσο και στη Μεσόγειο.

Ο Σπύρος Τσιάρας μυδοκαλλιεργητής, αλιέας και ιχθυολόγος αναφέρει στη Voria.gr πως όλες οι ανατιμήσεις των προϊόντων στον πρωτογενή τομέα οφείλονται στην ετήσια σοδειά η οποία επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες.

Εξηγεί πως ο έντονος καύσωνας που σημειώθηκε πέρυσι συνδυαστικά με το φαινόμενο El nino προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε όλα τα είδη σε όλη την Ευρώπη, ειδικά στη Νότια και στις χώρες της Μεσογείου που επλήγησαν περισσότερο όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.