Η γερμανική κυβέρνηση είχε ξοδέψει πάνω από ένα δισ. ευρώ την άνοιξη του 2020, όταν η Ευρώπη επλήγη για πρώτη φορά από την πανδημία, για την αγορά των μασκών από την κινεζική εταιρεία Yi Cheng.Αυτή η αγορά είχε γίνει παρά το γεγονός ότι ο ΕΜΑ είχε προειδοποιήσει πως οι συγκεκριμένες μάσκες δεν είχαν επαρκή ποιότητα φιλτραρίσματος του αέρα και απαγόρεψε την κυκλοφορία τους.
Παρόλα αυτά, ο Γιενς Σπαν κανόνισε να εξασφαλίσουν την έγκριση του αρμόδιου φορέα τεχνικής ασφάλειας TUV Nord στη Γερμανία, όπως αποκάλυψε το περιοδικό Der Spiegel. Η διαδικασία με την συναίνεση του BfArM (γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου για φάρμακα και ιατρικές συσκευής) προχώρησε με επείγουσα διαδικασία και ελάχιστα τεστ, χωρίς τα απαιτούμενα τεστ θερμοκρασίας και προσομοίωσης χρήσης, αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο εσωτερικά κυβερνητικά έγγραφα και αλληλογραφία.
Σύμφωνα με το περιοδικό λόγω των ανεπαρκών ελέγχων δεν επιτρέπεται ακόμη η διανομή των «άχρηστων» μασκών και μέχρι τα τέλη του περασμένου Απριλίου το απόθεμά τους έφθανε τα 301 εκατ. Συζητώντας τι να κάνουν με τις πιθανώς ελαττωματικές μάσκες το υπουργείο Υγείας, του οποίου προΐσταται ο Σπαν, φέρεται να πρότεινε σε κάποιο σημείο τη διανομή τους σε άτομα με αναπηρίες, άστεγους και δικαιούχους επιδομάτων πρόνοιας.
H αποκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε σάλο στο Βερολίνο με τον εκ των επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς να ζητά την απομάκρυνση του Σπαν. Σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag ο Μπόργιανς κάλεσε τον πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λάσετ να αναρωτηθεί «αν αυτή η σκανδαλώδης συμπεριφορά του Γιενς Σπαν μπορεί να γίνει ανεκτή από ένα κόμμα με χριστιανική επωνυμία. Η κοινή γνώμη δικαιούται μια γρήγορη απάντηση», είπε.
Πυρά εκτόξευσαν και άλλα κόμματα κατά του Σπαν. Η επικεφαλής του Αριστερού Κόμματος (Die Linke) χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του υπουργού Υγείας «απάνθρωπη», ενώ ο αρμόδιος για θέματα Υγείας της ΚΟ των Φιλελευθέρων, Βίλαντ Σίνενμπουργκ τόνισε ότι ο Σπαν «είτε θα πρέπει να διαψεύσει με αποδείξεις ή να υποστεί τις συνέπειες».