Η δέκατη έκτη χώρα που νομοθετεί την ισότητα στο γάμου έγινε η Ελλάδα καθώς το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια πέρασε χθες με ευρεία πλειοψηφία 176 ψήφων, ενώ υπήρξαν και αρκετές διακομματικές διαφοροποιήσεις καθώς «όχι» ψήφισαν 76, δύο βουλευτές επέλεξαν «παρών» και 46 επέλεξαν την αποχή. Το νομοσχέδιο στηρίχθηκε από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη.
«Είμαστε περήφανοι, το νομοσχέδιο αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του αμέσως μετά την ψηφοφορία, ενώ κληθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει το αποτέλεσμα απάντησε: «ο στόχος επετεύχθη, πάμε παρακάτω». Γαλάζια κομματικά στελέχη σχολίαζαν ότι το 68% της ΝΔ ψήφισε θετικά σε αντίθεση με το 66% του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο είχε λιγότερο ποσοστό στα ναι από τη ΝΔ. Για το γαλάζιο στρατόπεδο και κάνοντας μια «χαρτογράφηση» της ψήφου επισημαίνεται ότι ξεπεράστηκε ο πήχης των 100 βουλευτών, καθώς υπερψήφισαν 107 βουλευτές σε σύνολο των 158 της ΝΔ. Στο κυβερνών κόμμα ωστόσο καταγράφηκαν 51 διαρροές, καθώς 20 βουλευτές ψήφισαν «κατά», ενώ υπήρχαν και 31 αποχές.
Την αποχή επέλεξαν τέσσερα κυβερνητικά στελέχη και ειδικότερα οι: Mάκης Βορίδης, Μαρία Κεφάλα, Γιάννης Μπούγας και Σταύρος Κελέτσης. Απείχαν ακόμη οι: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανό, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος,
«Όχι» είπαν οι εξής: X. Αθανασίου, Φ. Αραμπατζή, Β. Γιόγιακας, Σ. Γκίκας, Κ. Γκιουλέκας, Α. Δαβάκης, Τ. Δημοσχάκης, Κ. Καραγκούνης, Α. Καραμανλή, Θ. Καράογλου, Α. Κατσανιώτης, Δ. Κυριαζίδης, Θ. Λεονταρίδης, Ξ. Μπαραλιάκος, Ι. Πασχαλίδης, Μ. Σαλμάς, Αντ. Σαμαράς, Ε. Στυλιανίδης, Μ. Χαρακόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης.
Όπως είχε προαναγγείλει ο Αντώνης Σαμαράς καταψήφισε το νομοσχέδιο ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και κάνοντας λόγο για θεμελιώδη ανατροπή του οικογενειακoύ δικαίου. Στην ομιλία του κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να το καταψηφίσουν, καθώς – όπως είπε- αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αρχές της παράταξης.
Πριν αναφερθεί στο νομοσχέδιο ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για το Σύμφωνο Φιλίας με την Τουρκία όσο και για τους αγρότες. «Η Τουρκία δεν έχει άρει κανένα τετελεσμένο κατά της χώρας μας. Ο κ.Ερντογάν μας είπε ξανά πριν λίγες μέρες ότι θα μας πετάξει στη θάλασσα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αφησε επίσης αιχμές για την κυβέρνηση λέγοντας ότι επειδή «νιώθει ότι δεν απειλείται λόγω της έλλειψης αντιπολίτευσης» και έτσι αποκτά «υπερβολική αυτοπεποίθηση που μπορεί να την οδηγήσει στο να αποκοπεί από την κοινωνία». Πρόσθεσε ότι «σε καμία κοινωνία κάποιο «θέλω» δεν μπορεί να γίνεται και δικαίωμα» και εξήγησε ότι δεν υπάρχει δέσμευση ψήφισης του νομοσχεδίου επειδή η ΝΔ ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν θέλησε να δώσει συνέχεια καθώς δεν έκανε κανένα σχόλιο, ενώ ο πρωθυπουργός ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά απάντησε: «Είπαμε, ο καθένας έχει την άποψή του» μη θέλοντας να δώσει «τροφή» για περαιτέρω συζήτηση.