Με τη δημιουργία ενδιάμεσων οικιστικών ζωνών, «περιοχές ελέγχου χρήσεων», στις οποίες οι αρτιότητες θα είναι από 2 έως 4 στρέμματα και θα μπορεί κανείς να χτίσει υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό, σχεδιάζει να δώσει λύση σε όσους μένουν έξω από τις οριοθετήσεις των οικισμών.
Οι περιοχές αυτές θα καθοριστούν έπειτα από ειδικό σχεδιασμό στο πλαίσιο εκπόνησης των πολεοδομικών σχεδίων, αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο θα δημιουργήσει μια ενδιάμεση οικιστική ζώνη όπως αυτή που απαγόρευσε το ΣτΕ αλλά με διαφορετικό όνομα, στην οποία οι αρτιότητες θα είναι μικρότερες των 4 στρεμμάτων, επαναφέροντας έτσι με έμμεσο τρόπο τις καταργημένες παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση.
Την υπόθεση χειρίζεται ο Γενικός Γραμματέας Αστικού Σχεδιασμού, Ευθύμης Μπακογιάννης, ο οποίος αποκάλυψε προ ημερών σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην Κρήτη το νομοθετικό τρικ με το οποίο θα επιχειρηθεί η παράκαμψη του ΣτΕ. Όπως ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης, «το πρόβλημα υφίσταται για τις περιοχές που οικοδομήθηκαν το 1983 έως σήμερα ή τα οικόπεδα που θεωρούνταν εντός οικισμού και τώρα βρίσκονται σε γκρίζα ζώνη.
Αυτό που είπαμε, σεβόμενοι το ΣτΕ, είναι να οργανώσουμε αυτές τις περι-οικιστικές ζώνες σε περιοχές ελέγχου χρήσεων. Τι είναι αυτές; Είναι περιοχές στις οποίες η νομοθεσία μας δίνει τη δυνατότητα να ορίσουμε χρήσεις γης και να προσδιορίσουμε αρτιότητα μεταξύ 2 και 4 στρεμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η περι-οικιστική περιοχή δεν θα είναι εντός οικισμού με την έννοια των οικοπέδων των 300 ή 500 τ.μ. αλλά θα μπορεί να οικοδομηθεί με αρτιότητα μικρότερη από τα 4 στρέμματα με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό».