Σε εκτενές άρθρο του ο Guardian καταγράφει την πορεία δύο άσπονδων συνεργατών, του Γκουστάβ Ντάφνι (ψευδώνυμο, ο ίδιος είχε και πολλά δικά του ψευδώνυμα) και του Γκέγκορι Ζάουι που είχε το παρατσούκλι «ο Εγκέφαλος». Από τις νόμιμες επιχειρήσεις και αφού έκαναν ένα πέρασμα από τις φυλακές είδαν τη χρυσή ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το νόμιμο αλλά πρόχειρα οργανωμένο εμπόριο εκπομπών άνθρακα στην ΕΕ – και την άρπαξαν χωρίς αναστολές.

Η αγορά των δικαιωμάτων

Μετά από αρκετές συζητήσεις και διαφωνίες, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Ευρώπη κατέληξε σε ένα σύστημα αγοράς και εμπορίας ρύπων στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου του Κυότο για το κλίμα.

Η ΕΕ θα καθόριζε ένα ετήσιο ανώτατο όριο για τις συνολικές εκπομπές της και στη συνέχεια θα εξέδιδε σε διάφορους φορείς εκπομπών έναν ορισμένο αριθμό δικαιωμάτων, τα EUA. Κάθε EUA θα έδινε το δικαίωμα στον κάτοχό του να εκπέμπει έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα. Εάν μια εταιρεία είχε EUA που περίσσευαν στο τέλος του έτους, δηλαδή δεν είχε εκπέμψει όλο τον άνθρακα που της επιτρεπόταν, θα μπορούσε να τα διαθέσει προς πώληση, και οι εταιρείες που είχαν πολύ λίγα EUAs θα μπορούσαν να τα αγοράσουν.

Το σχέδιο προέβλεπε ότι η Ευρώπη θα εξέδιδε κάθε χρόνο όλο και λιγότερα EUA, ώστε να γίνεται σταδιακά πιο ακριβή η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.
απατεώνες είδαν μια σπουδαία ευκαιρία να κερδίσουν από τον ΦΠΑ σε αυτή τη διαδικασία. Το κόλπο του Ζάουι ήταν να αγοράζει EUA χωρίς ΦΠΑ από χώρες εκτός Γαλλίας, να τα πουλά στο σύστημα συναλλαγών στη Γαλλία και να του επιστρέφεται ο ΦΠΑ από το κράτος. Καθώς όλο αυτό το εμπόριο γινόταν ηλεκτρονικά, ήταν εξαιρετικά εύκολο να βγάλει χρήματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ