Ως μια άκρως δυσάρεστη εξέλιξη αντιμετωπίζουν διπλωματικές πηγές της ελληνικής κυβέρνησης την απόφαση των τουρκικών αρχών να μην χορηγήσουν άδεια για την πραγματοποίηση θείας λειτουργίας στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο. Εκατοντάδες πιστοί και προσκυνητές ευελπιστούσαν να βρεθούν ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο πολύπαθο μοναστήρι, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι διατεθειμένες να το επιτρέψουν, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες, και ιδίως μετά τον φονικό σεισμό στην γειτονική χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο παρατηρείται μια βελτίωση του κλίματος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση η μονή, που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, «οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους».

Το γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν δίνουν τη σχετική άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη να λειτουργήσει στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο ερμηνεύεται ως μια κίνηση διπρόσωπης πολιτικής που ακολουθεί ο κ. Ερντογάν καθώς από τη μια πλευρά φαίνεται να επιθυμεί τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αφού η οικονομία της γείτονος βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση και επιθυμεί τη βοήθεια της Δύσης, αλλά κι από την άλλη πλευρά δεν θέλει να εμφανίζεται στο εσωτερικό ακροατήριό του ότι δίνει τα πάντα. Επιθυμεί να καταδείξει στον τουρκικό λαό πως σε μια σειρά από ζητήματα είναι άτεγκτος και δεν υποχωρεί εύκολα, όπως είναι τα θρησκευτικά ζητήματα.

Μάλιστα η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος κάνει λόγο για «θρασύτατη πρόκληση» επισημαίνοντας πως «η αδικαιολόγητη αλλαγή στάσης από την πλευρά της επίσημης τουρκικής πολιτείας, έρχεται λίγες μόνον μέρες μετά από την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο» και προσθέτει: «Για ακόμη μία φορά γίναμε μάρτυρες της διπρόσωπης πολιτικής που εξυφαίνει η γείτονα χώρα. Για ακόμη μία φορά ο Τούρκος Πρόεδρος προκαλεί ευθέως όχι μόνον το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων Ποντίων και ολόκληρου του Ελληνισμού, αλλά και την ιστορική μνημοσύνη θίγοντας παραδόσεις αιώνων και παίζοντας με τα ιερά σύμβολα ενός λαού που οι πρόγονοι του φέρουν το βάρος της Γενοκτονίας του».

«Απέναντι σε αυτήν τη θρασύτατη πρόκληση οι Έλληνες Πόντιοι και όχι μόνον, ολόκληρος ο Παγκόσμιος Ελληνισμός, εκφράζουμε την αγανάκτηση μας και στεκόμαστε σθεναρά αντίθετοι στην ιταμή στάση της Τουρκίας. Απαιτούμε από την τουρκική πλευρά την άμεση ανάκληση της απαγόρευσης», καταλήγει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ