Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία. Όχι όλες οι βαθμίδες προφανώς, αλλά, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σε πρώτη φάση και στη συνέχεια τα Γυμνάσια. Πότε θα γίνει αυτό; Στο τραπέζι έχει πέσει και η εισήγηση για 1η Μαρτίου, ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πως είναι αδύνατον. Οπότε, πιθανότατα, πάμε για 8 Μαρτίου άνοιγμα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων.
Όσον αφορά τα καταστήματα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Καφούνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για 1η Μαρτίου. Όμως, για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων την προσεχή εβδομάδα και να μειωθεί το ιικό φορτίο στις «κόκκινες» περιοχές. Ο τρόπος που θα ψωνίζουμε, αρχικά click away και… βλέπουμε.
Το ερώτημα για πολλούς είναι, τι θα γίνει το Πάσχα. Όπως είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, «θα κάνουμε ένα πολύ καλύτερο Πάσχα», εκτιμώντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα βελτιωθούν.Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «με σχεδόν 1500 κρούσματα έχουμε 25 θανάτους. Με τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων το Νοέμβριο είχαμε 100 θανάτους. Αναλογικά ανά 100 κρούσματα έχουμε τους μισούς θανάτους. Πιθανότερη εξήγηση είναι ότι με τον εμβολιασμό καλύψαμε τους ηλικιωμένους που πάνε στο νοσοκομείο και χάνουν τη ζωή τους. Έτσι, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο εμβολιασμός και αυξηθούν και οι δόσεις, θα φτάσουμε στο Πάσχα και θα έχουμε εμβολιασμένο τουλάχιστον με την πρώτη δόση το μεγαλύτερο μέρος του ευπαθούς πληθυσμού».
Για τις μετακινήσεις όμως εκτός νομού, τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά. Με πολλές περιοχές της χώρας στο κόκκινο, με μεγάλο ποσοστό ανεμβολιάστο και την τάση φυγής των «σκασμένων» κατοίκων της Αθήνας, μια απόφαση για άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα ενδεχομένως να εξελίσσονταν σε καταστροφική. Για το λόγο αυτό, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση επισημαίνουν πως το ζήτημα της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό δεν υπάρχει καν στην ατζέντα, δεν συζητείται καν. Τι σημαίνει αυτό; Από μέσα Μαΐου και αν…
Είναι προφανές πως τίποτα δεν είναι σίγουρο, τίποτα δεν έχει κλειδώσει και όλα είναι υπό εξέταση. Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και θα δείξουν τι θα γίνει στη συνέχεια. Πώς δηλαδή θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της ζωής στη χώρα. Στην κυβέρνηση επιθυμούν να γίνει αυτό όσο πιο σύντομα γίνεται, καθώς, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κάθε μήνας με lockdown στοιχίζει στη χώρα 2,7 δισ. ευρώ.
Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης