Εβδομάδα εξελίξεων αναμένεται να είναι η σημερινή στη διαπραγμάτευση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το βλέμμα στην επόμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει για τα καλά το παζάρι των Επιτρόπων.

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν επιστρέφει στις Βρυξέλλες, μετά τη σύντομη ανάπαυλα που ακολούθησε την επανεκλογή της στο αξίωμα της προέδρου της Κομισιόν την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται να ξεκινήσει τις άτυπες επαφές της, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που υπήρξε και διαπραγματευτής εκ μέρους του ΕΛΚ να είναι ένας από τους πρώτους που αναμένουν τηλεφώνημα. Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε πλάτη στην πρόεδρο της Κομισιόν, όταν κάποιοι επεχείρησαν να διακινήσουν σενάρια αντικατάστασής της δια…της πλαγίας.
Όταν κλειδώσει το χαρτοφυλάκιο, θα «ξεκλειδώσει» και το πρόσωπο από τη shortlist του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο νυν αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς θα ολοκληρώσει τη θητεία του και στις Βρυξέλλες θα μετακομίσει νέο πρόσωπο. Η απόφαση Μητσοτάκη ήταν ήδη ειλημμένη, οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σχοινά στο Politico όμως για το πώς ξεκλείδωσαν πόροι για την Ουγγαρία, στο πλαίσιο ενός deal για τα κεφάλαια που αφορούν την Ουκρανία, δεν τον βοήθησαν καθόλου.

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν σημειωτέονέχει ζητήσει από τα κράτη-μέλη δύο προτάσεις ονομάτων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Βεβαίως, αρκετές χώρες έχουν προτείνει μόνο ένα πρόσωπο για την Κομισιόν και αυτό μοιάζει να «περνάει». Η υποψηφιότητα που συζητειται πιο έντονα είναι αυτή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο ίδιος είναι έμπειρος περί τα ευρωπαϊκά, καθώς ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και ενεργό στέλεχος του ΕΛΚ. Κατά τα άλλα, ακούγεται το όνομα της Νίκης Κεραμέως, αν και μόλις προ ολίγων εβδομάδων μετακόμισε στο υπουργείο Εργασίας και ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι φίλος των συχνών παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ