Η επίσημη τελετή της κηδείας του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Τετάρτη σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ, άρχισε σήμερα το πρωί στο κέντρο της πρωτεύουσας του Ιράν, όπως διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πλήθος σε πένθος -αρκετοί παρευρισκόμενοι κράταγαν παλαιστινιακές σημαίες ή πορτρέτα του ηγέτη της Χαμάς- συγκεντρώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, στην καρδιά της πόλης.
Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αναμενόταν να χοροστατήσει στις δεήσεις στη μνήμη του Ισμαήλ Χανίγια, τον οποίο εξήρε ως «εξαιρετικό μαχητή της παλαιστινιακής αντίστασης». Ο ηγέτης της Χαμάς θα ταφεί αύριο Παρασκευή στο Κατάρ, όπου ζούσε εξόριστος.

Η δολοφονία του γραμματέα του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στην Τεχεράνη, καθώς επίσης και το ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε ηγέτη του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολά, τον Φουάντ Σουκρ, κοντά στη Βηρυτό, επέτειναν την ανησυχία πως θα εξαπλωθεί ο πόλεμος που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας επί 300 ημέρες ανάμεσα στο Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό του Ιράν, και τη Χαμάς, που υποστηρίζεται από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Καθώς οι προσπάθειες μεσολάβησης απέτυχαν μετά τα τέλη Νοεμβρίου, ο πόλεμος ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στο Ισραήλ και τον βασικό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ, από τη μια, κι από την άλλη το Ιράν και τους συμμάχους του στον Λίβανο, στην Υεμένη, στο Ιράκ και στη Συρία.
Χθες, Ιρανοί συγκεντρώθηκαν σε πολλές πόλεις για να καταδικάσουν τη δολοφονία. Μερικές εκατοντάδες πήγαν στην πλατεία της Παλαιστίνης στην Τεχεράνη, με παλαιστινιακές σημαίες στα χέρια, φωνάζοντας «θάνατος στο Ισραήλ, θάνατος στην Αμερική».

Λίγες ώρες πριν από την επίθεση στην Τεχεράνη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως αεροσκάφη της αεροπορίας του «εξάλειψαν» κορυφαίο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα «της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολά», τον Φουάντ Σουκρ, «στην περιοχή της Βηρυτού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ