Ο κίνδυνος που έχει προκύψει από την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία έχει φέρει αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, και πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι, αν στη δεύτερη Κυριακή επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε μεγάλες πιέσεις στο ευρώ, όπως επίσης και νέα άνοδο των επιτοκίων στα ομόλογα.

Και βέβαια, κανείς δεν γνωρίζει τι θα σημάνει για την ΕΚΤ η νέα τάξη πραγμάτων που τείνει να δημιουργηθεί. Μάλιστα, σε ανάλυση του Reuters από τον γνωστό αρθρογράφο, Hugo Dixon, επισημαίνεται ο κίνδυνος για μία νέα κρίση του ευρώ, ένας κίνδυνος που, όπως σημειώνεται, αυξάνεται σημαντικά. Σύμφωνα με την ανάλυση, ο κίνδυνος αυτός εστιάζεται στα δημοσιονομικά προβλήματα – υψηλά ελλείμματα και χρέος – που αντιμετωπίζουν η γαλλική και η ιταλική οικονομία. Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι δύο μεγάλες αυτές χώρες δεν θα επιτύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ δεν συντρέχουν και προϋποθέσεις σημαντικής ανάπτυξης για να μειώσουν με τον τρόπο αυτό τα χρέη τους.

Οι φόβοι των επενδυτών
Οι επενδυτές ανησυχούν, και αυτό φαίνεται από την πρώτη στιγμή που προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές στη Γαλλία και εντάθηκαν μετά το αποτέλεσμα αυτών. Εκτός των πολιτικών συνθηκών, εμφανίζεται πραγματική αδυναμία διόρθωσης των δημοσιονομικών ανισορροπιών, και φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στην Ευρωζώνη, όπως συνέβη την περασμένη δεκαετία, αν και σήμερα μάλλον δεν συντρέχουν ακόμη οι συνθήκες για να συμβεί αυτό.

Όπως σημειώνεται από τον αρθρογράφο, η κατάσταση στην Ευρωζώνη και ειδικά στις δύο αυτές μεγάλες οικονομίες, μοιάζει με ένα δάσος όπου συσσωρεύεται ξερό προσάναμμα.

Ο κύριος φόβος σήμερα είναι ότι η Γαλλία, όπου η ακροδεξιά Rassemblement National (Εθνική Συσπείρωση) κυριάρχησε στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μπορεί να εισέλθει σε μια περίοδο ακραίας πολιτικής αστάθειας και δημοσιονομικής σπατάλης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη αύξηση των αποδόσεων των γαλλικών κρατικών ομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ