Κοντά στις 4 ώρες διήρκεσε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την προσοχή στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, υπό το βάρος των τραγικών εξελίξεων στη Μόρια .

Στο υπουργικό συζητήθηκαν και η ένταξη του αντικαπνιστικού νόμου σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και η σύσταση δυο διϋπουργικών επιτροπών, μια για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και μία για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Τι αποφασίστηκε για το προσφυγικό
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το newpost.gr, μεταξύ άλλων αποφασίστηκε ότι σε δύο μήνες θα έχει αποσυμφορηθεί η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας. Παράλληλα, μαζί με το νομοσχέδιο για το άσυλο, που εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για παροχή ασύλου, αλλά και τις διαδικασίες επιστροφής όσων δεν δικαιούνται άσυλο, θα τρέξουν δύο προγράμματα που θα αφορούν άτομα ευάλωτων ομάδων.

Ειδικότερα, το ένα πρόγραμμα θα αφορά 40.000 άτομα ευάλωτων ομάδων με χρηματοδότηση από την Κομισιόν, ενώ το δεύτερο θα αφορά 16.000 άτομα που θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και δομές σε όλη τη χώρα.

Τα παραπάνω θα γίνουν σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για μεταφορά ορισμένων ευάλωτων ομάδων από τις δομές των νησιών σε ξενοδοχεία ανά την επικράτεια.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία αναμένεται να στείλουν κοινό ανακοινωθέν ως χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού ζητήματος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητα σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, μεταβαίνει στις 2 και 3 Οκτωβρίου στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και η πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016.

Την Ελλάδα και την Τουρκία αναμένεται να επισκεφθούν αυτή την εβδομάδα οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ και της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, καθώς και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κύριο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να είναι οι αυξανόμενες προσφυγικές ροές, ενώ όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ ο Ζέεχοφερ φέρει στις αποσκευές του συγκεκριμένες προτάσεις για μια γερμανική συνδρομή στις ελληνικές και τουρκικές αρχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ