Ελάχιστοι προτιμούν οδικές εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς του εξωτερικού ενώ η πλειονότητα επιλέγει τις αυθημερόν αποδράσεις σε κοντινές παραλίες
Τι κι αν η Ελλάδα είναι αγαπημένος κορυφαίος προορισμός για εκατομμύρια ξένους τουρίστες, για τους Έλληνες οι διακοπές έχουν καταλήξει όνειρο θερινής νυχτός αφού με τα εισοδήματα τους αδυνατούν να πληρώσουν τις πανάκριβες τιμές των καταλυμάτων και των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Η πλειονότητα των Ελλήνων όπως διαπιστώνουν και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δυσκολεύονται να πάνε σε νησιά και άλλους παραθεριστικούς προορισμούς και προτιμούν τις ολιγοήμερες διακοπές στην φθηνή βαλκανική όπως οι Δαλματικές ακτές και τις αυθημερόν αποδράσεις σε κοντινές παραλίες.

Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική αφού για να πάει διακοπές πέντε ημέρες μια τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να πάρα πολλά χρήματα ενώ ακόμα κι αν έχει κουπόνια κοινωνικού τουρισμού, ειδικά οι Βορειοελλαδίτες, αδυνατούν να φτάσουν σε κάποιο νησιωτικό προορισμό αφού ως γνωστόν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε δρομολόγια ένα πλοίο για Σποράδες.

Σε δυσχερή θέση είναι και τα τουριστικά γραφεία που προπλήρωσαν αεροπορικά εισιτήρια και δωμάτια σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας αλλά δυστυχώς αδυνατούν να πουλήσουν τα πακέτα καθώς οι Έλληνες αδυνατούν να τα πληρώσουν.

«Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας έχει μειωθεί πάρα πάρα πολύ η αγοραστική δυνατότητα του μέσου Έλληνα καταναλωτή για να πάει διακοπές στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό οι τιμές λόγω της αυξημένης τιμής της ενέργειας, των τροφίμων και των χρεώσεων από τους Έλληνες ξενοδόχους, πλέον ο Έλληνας είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολο να μετέχει σε οργανωμένα εκδρομικά πακέτα τα οποία μέχρι πρότινος λειτουργούσαν με πολύ μεγαλύτερη ευκολία από ότι τώρα» είπε o ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου Στέφανος Χατζημανώλης.

Όπως εξήγησε τα ταξιδιωτικά γραφεία για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο διέθεταν πακέτα προαγοράζοντας αεροπορικά εισιτήρια για τα κλασικά εμπορικά νησιά όπως για Πάρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κρήτη κ.ά. «και τα οποία προτιμούσαν ως επί το πλείστον οι Έλληνες» ενώ παράλληλα οι πράκτορες προαγόραζαν και δωμάτια προκειμένου να προσφέρουν τα πακέτα στους ενδιαφερόμενους.

«Αυτά τα πακέτα φέτος καταβαραθρώθηκαν, δηλαδή είχαμε πολύ μικρότερη ζήτηση σε σχέση με πέρσι αλλά και άλλες χρονιές» τόνισε ο κ. Χατζημανώλης τονίζοντας ότι το ποσοστό της μείωσης ξεπερνά το 40%.

Η μεγάλη μείωση στα πακέτα διακοπών οφείλεται κατά κύριο λόγο στις τιμές οι οποίες είναι πάρα πολύ ακριβές σε σχέση με αυτό που μπορεί να πληρώσει ο μέσος Έλληνας καταναλωτής.

Μάλιστα όπως εξήγησε ο κ. Χατζημανώλης πολλοί συνάδελφοί του για να μπορέσουν να πουλήσουν κάποια από τα προπληρωμένα πακέτα διακοπών έτσι ώστε να μειώσουν την ζημία που έχουν υποστεί, τα προσφέρουν σε τιμές κάτω του κόστους κάνοντας όπως είπε χαρακτηριστικά γενναίες εκπτώσεις αλλά και πάλι η ζήτηση είναι μικρή.

Οι τιμές είναι πραγματικά στα ύψη και δύσκολα μπορεί να κάνει διακοπές μια τετραμελής οικογένεια. Στα λεγόμενα εμπορικά νησιά του Αιγαίου οι τιμές των αεροπορικών μέσα από πακέτα τουριστικών γραφείων βρίσκονται στα 600 ευρώ κατ΄ άτομο για διαμονή πέντε ημερών σε απλό δωμάτιο ενώ σε κάποια νησιά πιο δημοφιλή το εισιτήριο εκτοξεύεται στα 800 ευρώ με διαμονή επίσης πέντε ημερών.

«Αυτά τα ποσά δυστυχώς είναι έξω από την πραγματικότητα της οικονομικής δυνατότητας που έχει ο μέσος Έλληνας. Αυτή την στιγμή πωλούνται ή προσπαθούν να πουληθούν προϊόντα που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ το άτομο και δεν υπάρχει ζήτηση και εκεί προτιμά όποιος μπορεί να πάει στο εξωτερικό όπως στην κοντινή βαλκανική δηλαδή Δαλματικές ακτές, κοντινή Ιταλία κ.α. οι οποίες είναι οδικές εκδρομές ή γίνονται με low cost αεροπορικές εταιρείες οπότε το κόστος είναι κάπως καλύτερο» ανέφερε ο κ. Χατζημανώλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ