Νέες ταυτότητες: Τί πραγματικά συμβαίνει με το σύστημα RFID
Γιάννα Παναγοπούλου: Το σύστημα RFID, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στις νέες ταυτότητες, υπάρχει ήδη στις πιστωτικές κάρτες και στα διαβατήρια και δεν πρέπει να συγχέεται με την τεχνολογία γεωεντοπισμού
Για τις νέες ταυτότητες και το σύστημα RFID που θα χρησιμοποιηθεί μίλησε στη Βεργίνα Τηλεόραση και την εκπομπή «Περιφερειακή Όραση» με τη δημοσιογράφο Θεοδώρα Απότα, η γνωστή δικηγόρος και τέως αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δρ. Γιάννα Παναγοπούλου.
Συγκεκριμένα η Γ. Παναγοπούλου ανέφερε πως το σύστημα RFID, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στις νέες ταυτότητες, υπάρχει ήδη στις πιστωτικές κάρτες και στα διαβατήρια και δεν πρέπει να συγχέεται με την τεχνολογία γεωεντοπισμού, η οποία πραγματοποιείται μέσω ραδιοσημάτων και επικοινωνίας με δορυφόρους. Οι ετικέτες RFID δεν καθιστούν δυνατό το γεωοεντοπισμό της ταυτότητας σε περίπτωση απώλειάς της.
Παράλληλα, η Γιάννα Παναγοπούλου αναφέρθηκε και στο νομικό σκέλος της υπόθεσης λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πρώτη στον κόσμο, και μοναδική, με την υψηλότερη, θεσμικά, προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Ο Κανονισμός 2019/1157 ΤΗΣ Ε.Ε, που εκδόθηκε βάσει του άρθρου 21, παράγραφος 2, ΣΛΕΕ, με σκοπό τη διευκόλυνση της πλήρους άσκησης του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής των πολιτών της Ένωσης εντός των κρατών μελών, απαντάει στο ζήτημα της ασφάλειας και το απόρρητο των βιομετρικών δεδομένων και παρέχει ισχυρές διασφαλίσεις. Γι’ αυτό άλλωστε και το ΔΕΕ θεωρεί έγκυρη και νόμιμη την υποχρεωτική συλλογή και αποθήκευση δακτυλικών αποτυπωμάτων σε δελτία ταυτότητας (Προτάσεις της Γενικής Εισαγγελέα στην υπόθεση C-61/22 | Landeshauptstadt Wiesbaden).
Αντιθέτως, συνέχισε η κ. Παναγοπούλου, μόνο πλεονεκτήματα θα έχει η χρήση των νέων ταυτοτήτων, διότι εξαλείφει την ανάγκη μεταφοράς πολλαπλών εγγράφων, όπως διαβατήρια, άδειες οδήγησης κτλ., διευκολύνει την πρόσβαση στην ψηφοφορία, στην υγειονομική περίθαλψη και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, χωρίς να χρειάζονται πολλαπλά φυσικά έγγραφα, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και εξοικονομώντας χρόνο, ενισχύει την ασφάλεια και δυσκολεύει τους επίδοξους απατεώνες να υποδυθούν άτομα, ελαχιστοποιώντας έτσι την κλοπή ταυτότητας και άλλες μορφές εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και καθιστά πιο ασφαλείς τις συναλλαγές στο διαδίκτυο, τις αλληλεπιδράσεις με κυβερνητικούς ιστότοπους, και άλλες ψηφιακές δραστηριότητες και πιο εύκολη την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες.
Αυτοί που εν τέλει θα έπρεπε να ανησυχούν είναι οι εγκληματίες, η σύλληψη των οποίων διευκολύνεται με τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες, κατέληξε η Γιάννα Παναγοπούλου.