Μητσοτάκης στον Alpha: Τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν τον ήθελε η Δύση – Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Αντώνη Σρπόιτερ είπες ότι κανείς δεν περίμενε ότι ο Πούτιν θα εισέβαλλε στην Ουκρανία, κι ας υπήρχαν πληροφορίες.
Αναφέρομαι στον Πρόεδρο Πούτιν και όχι στη Ρωσία γιατί πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο. Σήμερα πολιορκείται η Μαριούπολη. Συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή. Απολύτως επιβεβλημένο να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Η Ρωσία σήμερα είναι παγκόσμια απομονωμένη. Είδατε το ψήφισμα στον ΟΗΕ» ε’ιπε ο πρωθυπουργός.
«Tο σημαντικό είναι να τελειώσει το συντομότερο ο πόλεμος. Συντελείται μια ανθρωπιστική καταστροφή, 1 εκατ. πρόσφυγες. Απολύτως επιβεβλημένο αυτό, δυστυχώς δεν πιστεύω ότι θα συμβεί. Νέο πλαίσιο σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία.
Για τη Μαριούπολη και τους ομογενείς, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εξήρε τις προξενικές αρχές και τον πρέσβη που έφυγε τελευταίος και έκαναν ότι μπορούσαν και έδωσε συγχαρητήρια και στους δημοσιογράφους.
Υπήρξε στοιχειώδης επικοινωνία στο πεδίο ώστε να γνωρίζουν οι Ρώσοι για το κονβόι με ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Το ταξίδι είναι εν εξελίξει.Κινδυνεύουν ωστόσο δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στην περιοχή, είπε
Οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία δεν είναι κλειστοί, θυμίζω ότι ο Δένδιας ήταν ο τελευταίος που επισκέφτηκε τον Λαβρόφ. Για τις κυρώσεις, αυτές γονατίζουν ήδη τη ρωσική οικονομία και θα υπάρξουν συνέπειες. Δυστυχώς θα πληγούν οι πιο αδύναμοι, τόνισε.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ομογενών επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους, ελάχιστοι ζήτησαν να φύγουν. Πιθανότατα αυτό να αλλάξει, όσο η περιοχή αποτελεί εμπόλεμη ζώνη. Το κατεπείγον είναι να τους προστατέψουμε πρόσθεσε για τους ομογενείς.
Σχετικά με την αποστολή των όπλων στην Ουκρανία και τις διαμαρτυρίες, είπε ότι πήρα την απόφαση γιατί ήταν το ηθικά σωστό και το εθνικά επιβεβλημένο. Όλες οι χώρες στέκονται στο πλευρό της Δημοκρατίας και στο δικαίωμα υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας. Η ίδια η Ε.Ε. επέλεξε να παράσχει αμυντικό υλικό. Με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητούσαμε ανάλογη συνδρομή αν βρισκόμασταν σε μια ίδια κατάσταση; Έχουμε έναν λόγο παραπάνω να συνταχθούμε με τον αμυνόμενο. Στείλαμε ένα σήμεα ότι είμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας και τιμούμε τις συμμαχίες μας. Κι ένα μήνυμα ευρύτερο ότι λογικές αναθεωρητισμού δεν έχουν απολύτως καμία θέση.
Για το ότι δεν συμβουλεύτηκε τους πολιτικούς αρχηγούς, απάντησε ότι οι αποφάσεις αυτές είναι επιπέδου πρωθυπουργού. Δεν διαβουλεύομαι για αυτά, η ευθύνη είναι δικιά μου, με εξουσιοδότηση του συμβουλίου υπουργείου Εξωτερικών. Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Έχω συμμετάσχει, αλλά δεν έχουν κάποιο ενδιαφέρον, ότι έχουμε να πούμε να το λκέμε στη Βουλή.
Για τις κυρώσεις σε Ρώσους επιχειρηματίες ανέφερε ότι υπάρχει λίστα προσώπων από τις δυτικές χώρες ολιγαρχών που είναι κοντά στον Πούτιν. Αν εντοπιστούν αυτοί θα δράσουμε ανάλογα. Μόνο για αυτούς, όχι για άλλους Ρώσους, ανέφερε.
Για τη στάση της Τουρκίας που δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι όλος ο κόσμος θα είναι θετικά διακείμενος προς εμάς. Ο αναθεωρητισμός δεν είναι δημοφιλής πολιτική, σήμερα και η ταύτιση οποιουδήποτε με τον Πούτιν έχει συνέπειες. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη ρητορική της απέναντι στη χώρα μας. Δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για αποστρατικοποίηση, υπογράμμισε.