Την ικανοποίηση του για «τα σημαντικά βήματα ως προς την υλοποίηση μιας κοινής ευρωπαικής αμυντικής πολιτικής» εξέφρασε κατά τη συνέντευξη τύπου, παρεχώρησε απόψε μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας συγκεκριμένα για τη θεσμοθέτηση της ρήτρας διαφυγής και το πρόγραμμα SAFE.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι στον Οδικό Χάρτη για την Ετοιμότητα της ΕΕ έως το 2030 χαρακτηρίζονται εμβληματικά έργα, που αποτελούσαν ανέκαθεν εθνική προτεραιότητα, όπως η αντιπυραυλική ασπίδα.

«Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, ότι υπάρχει πλέον η αναγνώριση ότι οποιοδήποτε αμυντικό έργο θα πρέπει να λαμβάνει υπ όψιν όλα τα ευρωπαικά σύνορα. Σε ερώτηση, μάλιστα, για την ιδέα του περί ενός κοινού ευρωπαικού μηχανισμού δανεισμού, ο κ, Μητσοτάκης τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν έχουν εξειδικευτεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα προαναφερθέντα έργα.