Η επικείμενη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη σημερινή μας συζήτηση από τις δημόσιες δηλώσεις τις οποίες έκανα χθες σε σχέση με την επικείμενη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Θεωρώ σημαντικό ήταν αυτό αντικείμενο της συζήτησής μας γιατί είναι κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία πρέπει να εξελιχθεί σε δύο διαδοχικές Βουλές και εκ των πραγμάτων για να ολοκληρωθεί απαιτεί σε μία από τις δύο σχετικές ψηφοφορίες τουλάχιστον 180 βουλευτές, άρα απαιτείται ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες», είπε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Χθες μίλησα για την ανάγκη να αναθεωρηθεί το άρθρο 103 του Συντάγματος το οποίο αναφέρεται και στη συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα του Δημοσίου. Θέλω να είμαι σαφής ότι αυτή η πρωτοβουλία αφορά πρωτίστως τη θεσμική κατοχύρωση της έννοιας της αξιολόγησης και της δυνατότητας αφενός να μπορούμε να επιβραβεύουμε τους συνεπείς και εργατικούς δημόσιους υπαλλήλους αλλά και αφετέρου αν υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων, οι οποίοι συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της θέσης τους, να μην υπάρχει συνταγματικό κώλυμα προκειμένου να απομακρύνονται από το Δημόσιο».
«Πιστεύω ότι αυτή είναι μία σημαντική πρωτοβουλία, η οποία είναι και ένα δείγμα ωρίμανσης του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία πρέπει να τίθεται πάντα στην υπηρεσία των πολιτών», τόνισε.
Και πρόσθεσε: «Δεν είναι το μόνο άρθρο που θέλουμε να κρίνουμε αναθεωρητέο, η ανάγκη για τροποποίηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, το άρθρο 16 που αφορά στην ανώτατη εκπαίδευση, τροποποιήσεις στο άρθρο 24 χωρίς να κάνουμε εκτός από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, όμως έχει έρθει η ώρα να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε ζητήματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο συνταγματικά κατοχυρώνουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χωροταξία και την πολεοδόμηση κι άλλα άρθρα για τα οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει την επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο και νομίζω ότι είναι σημαντικό όταν αναπτύσσεται δημόσιος διάλογος και να τοποθετούνται και τα υπόλοιπα κόμματα πάνω στα ζητήματα αυτά. Η επόμενη Βουλή πρέπει να αποφασίσει ποια άρθρα είναι αναθεωρητέα. Επειδή ζούμε σε ένα περιβάλλον πολιτικής πόλωσης, όχι με ευθύνη της κυβέρνησης, οι συνταγματικές αναθεωρήσεις ήταν ευκαιρία πάντα για να δημιουργήσουν γέφυρες και όχι να ανοίξουν καινούργια ρήγματα. Ελπίζω τα κόμματα να προσέλθουν σε αυτή τη συζήτηση με την απαιτούμενη θεσμική υπευθυνότητα».