Το βήμα του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ ήταν το ιδανικό μέρος για τον πρωθυπουργό ώστε να περιγράψει στους συνομιλητές του την εικόνα της Ελλάδας του 2023 αλλά και να στείλει μηνύματα τόσο στην καρδιά της ΕΕ όσο και στην Τουρκία. Μέσα από αυτά που είπε «έδειξε» την ατζέντα της συζήτησης που θα έχει σήμερα με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε σε ένα κρύο και βροχερό Βερολίνο αργά το μεσημέρι της Δευτέρας αλλά το κλίμα μέσα στο Ίδρυμα Αντενάουερ ήταν ιδιαίτερα θερμό. Ο συνομιλητής του ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ενώπιον όλων ότι ήταν λάθος του να υποστηρίζει το Grexit το 2010 και πως τώρα βλέπει μια άλλη Ελλάδα από αυτή των ελλειμάτων και της χρεοκοπίας.Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε πως από την εικόνα της αναξιοπιστίας που είχε καλλιεργηθεί για την χώρα μας φτάσαμε σε μια Ελλάδα με εύρωστη οικονομία, ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων τα τελευταία τρία χρόνια.
Το τέλος του επώδυνου δεκαετούς κύκλου όπως επισήμανε στους συνομιλητές του ήρθε με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσω της εικόνας αυτής θέλησε να στείλει μηνύματα τόσο στη Γερμανία και μάλιστα την παραμονή της συνάντησης με τον Όλαφ Σολτς αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Έδειξε ότι δεν παρεκκλίνει από την δημοσιονομική πειθαρχία αλλά απέρριψε τη λογική της σκληρής λιτότητας που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εγκλωβίζει χώρες ολόκληρες σε συνθήκες ύφεσης.
Και έβαλε στην κουβέντα το πως θα πρέπει να είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο, βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση τονίζοντας ότι η Ελλάδα συμφωνεί με την ευελιξία που προτείνει η Κομισιόν με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις.
Στη σημερινή συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από τα θέματα της οικονομίας θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στο μεταναστευτικό με τη Γερμανία να μην έχει την ίδια στάση που επικρατούσε επί Μέρκελ καθώς υπάρχει άνοδος της ακροδεξιάς γεγονός που ανησυχεί τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει αύξηση των πόρων για τις χώρες πρώτης γραμμής όπως είναι η δική μας καθώς επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος των ροών.
Πότε θα μειωθεί ο ΦΠΑ
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτή την πρώτη χαραμάδα μείωσης του ΦΠΑ υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα μειωθεί και η φοροδιαφυγή. «Τότε», είπε, «μπορούμε να αρχίσουμε να μειώνουμε τον ΦΠΑ και τους έμμεσους φόρους, κάτι που θα ήταν ο στόχος μου προς το τέλος της δεύτερης θητείας μου».