Με τη Γερμανία να έχει πάθει πολιτικό βέρτιγκο μετά την άνοδο της ακροδεξιάς AfD και να αλλάζει άρδην και μονομερώς μεταναστευτική πολιτική από σήμερα, στην Αθήνα λαμβάνουν θέση άμυνας απέναντι στους τακτικισμούς του Βερολίνου που μετά από χρόνια κουλτούρας υποδοχής αίφνης περνά στη λογική των σκληρών ελέγχων στα σύνορα. Στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης είναι αντιληπτός ο λόγος της γερμανικής στροφής, όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να εξυπηρετήσει τη γερμανική κυβέρνηση μετατρέποντας το δικό της πρόβλημα σε ελληνικό.

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, είναι σε ανοιχτή γραμμή και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες που οχυρώνονται έναντι της απόφασης του Βερολίνου. Και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αν η μετανάστευση δεν συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Οκτωβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα το θέσει μετ’ επιτάσεως. «Μόλις πριν από λίγους μήνες ψηφίσαμε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, όπου έχουμε προβλέψεις για αυστηρούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και εν γένει για αυστηρή και δίκαιη πολιτική», αναφέρει κυβερνητική πηγή θυμίζοντας ότι τότε είχε υπάρξει ένας δύσκολος συμβιβασμός μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας.

Διαβουλεύσεις

Οι επαφές με άξονα το Μεταναστευτικό, πάντως, θα είναι πυκνές ούτως ή άλλως. Σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος θα βρίσκεται στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη Ασφαλείας και Μετανάστευσης και θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Μπερντ Κρόσερ. Στο τέλος Σεπτεμβρίου γίνεται η Σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης, με τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό να είναι το κεντρικό θέμα της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών MED9 στην Πάφο στις 11 Oκτωβρίου. Στο καλεντάρι του κ. Μητσοτάκη, επίσης, είναι η Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια στις 14 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα βρεθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να αναλαμβάνει αυτή τη στιγμή κάποια απτή πρωτοβουλία, όπως έκανε με τις επιστολές για την κοινή άμυνα, τους ελέγχους στις πολυεθνικές και εσχάτως τις στρεβλώσεις της αγοράς τιμολόγησης του ρεύματος, είναι σε επαφή με σειρά ομολόγων του. Την προηγούμενη Τετάρτη συνάντησε τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ στη Βιέννη, με το ραντεβού να έχει κλειστεί από τον Αύγουστο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ