Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι «το πρόβλημα πλέον δεν είναι μόνο υγειονομικό. Είναι ΚΑΙ κοινωνικό, ΚΑΙ οικονομικό», συμπληρώνοντας ότι «οι αντοχές των πολιτών είναι πεπερασμένες».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι «συνολικά, από την πρώτη ημέρα της πανδημίας μέχρι σήμερα, η Ελλάδα τα έχει πάει συγκριτικά καλά», τονίζοντας ότι «αυτή είναι μία νίκη όλων μας, πρωτίστως των πολιτών αλλά και των γιατρών, των επιστημόνων, της Πολιτείας».
Μιλώντας για τους εμπόρους και τα αιτήματα που αυτοί διατυπώνουν, ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι «ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης έχει βάλει πλάτη, τηρεί τα μέτρα, αποδέχεται την οικονομική ζημία για χάρη της δημόσιας υγείας και ορθά πράττει. Διεκδικεί όμως να διατυπώσει τα δικά του αιτήματα».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε την εισήγησή του στην έκτακτη συνεδρίαση για το λιανεμπόριο με τρία αιτήματα, τα οποία είναι:
1ο άμεση οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές στη βάση όχι όμως των εθνικών προβλέψεων και της συλλογικής πρόνοιας αλλά εξειδικευμένα, ”εξατομικευμένα” για τη Θεσσαλονίκη. «Οι πρωινές εξαγγελίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και καλώ τον εμπορικό κόσμο να τις συνυπολογίσει. Δείχνουν ότι η φωνή της πόλης ακούστηκε. Τα επιδόματα όμως δεν αντικαθιστούν τους τζίρους» σχολίασε.
2ο την επανεξέταση της εξαίρεσης της Θεσσαλονίκης από την παράταση του lockdown και την επαναλειτουργία της αγοράς με μέτρα, κανόνες, ρυθμίσεις αυστηρές και ελέγχους. «Αν αυτό δεν είναι εφικτό σήμερα, ζητώ τη συνεχή ενημέρωση και επαναξιολόγηση της απόφασης ανά 3-4 ημέρες ώστε να φτάσουμε άμεσα στην επαναλειτουργία» είπε.
3ο την σημαντική ενίσχυση της οικονομίας της πόλης μεσοπρόθεσμα μέσα από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του επόμενου διαστήματος (ταμείο ανάκαμψης – Τρίτσης κοκ). «Ζητάμε δηλαδή να μπει η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής και αυτό να μεταφραστεί είτε σε επιτάχυνση έργων υποδομής, είτε σε υλοποίηση project κατά προτεραιότητα. Project που θα τονώσουν μεσοπρόθεσμα την οικονομία της πόλης» κατέληξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.