Νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξέσπασε χθες μετά τη γνωστοποίηση του πορίσματος του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των τηλεφωνικών επισυνδέσεων, ανεβάζοντας κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο του πορίσματος, δεν τεκμαίρεται καμία σχέση του λογισμικού Predator με τις κρατικές υπηρεσίες, τη στιγμή που νόμιμες κρίνονται οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, ενώ σε δίκη οδηγούνται οι τέσσερις υπεύθυνοι των ιδιωτικών εταιρειών. Το πόρισμα ανακοίνωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, έχοντας εξετάσει όλους τους προταθέντες μάρτυρες.
Από πλευράς τους, κυβερνητικές πηγές μετέδιδαν πως η Δικαιοσύνη παρουσίασε το ενδελεχές και εμπεριστατωμένο αποτέλεσμα της έρευνάς της, υπογραμμίζοντας ότι εξ αρχής η κυβέρνηση είχε τονίσει ότι ανέμενε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, πράγμα που αποτελεί πάγια θέση της.
«Κατά το σκέλος της υπόθεσης που ακόμα εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνουμε την ανωτέρω πάγια θέση μας περί εμπιστοσύνης στις ανεξάρτητες δικαστικές αρχές. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων όσοι είχαν σπεύσει να καταδικάσουν υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες πριν την κρίση της Δικαιοσύνης», κατέληξαν οι κυβερνητικές πηγές.
«Η Δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδικημένων» λένε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, προειδοποίηση ότι «μια άλλη δημοκρατική κυβέρνηση θα αναγκάσει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν», απηύθυνε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, σχολιάζοντας την «προκλητική απόφαση», όπως τη χαρακτήρισε, της ηγεσίας του Αρείου Πάγου «να απαλλάξει από τις ευθύνες του το σύστημα Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών». Όπως υπενθύμιζαν οι ίδιες πηγές, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι το απαλλακτικό πόρισμα του Αρείου Πάγου, το οποίο ξεσήκωσε θυελλώδεις πολιτικές αντιδράσεις, «δυστυχώς ταυτίζεται πλέον με τη διάχυτη αίσθηση του ελληνικού λαού ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδικημένων».
Την ίδια ώρα, «ο κ. Μητσοτάκης σφράγισε ανεξίτηλα την πολιτική του κληρονομιά ως ο εντολέας της λειτουργίας ενός σκοτεινού παρακρατικού μηχανισμού» υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Εγώ δεν είμαι εθνικός κίνδυνος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη εκτός και αν είναι τελείως αναξιόπιστος. Οι υπόλοιποι; Οι υπουργοί σας; Νιώθει κανείς την ανάγκη να πει πως νιώθει σήμερα, που η Εισαγγελέας της ΕΥΠ υπέγραφε να παρακολουθούνται ως «εθνικοί κίνδυνοι»*; διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης, καταλήγοντας πως «ο ελληνικός λαός έχει ιστορική, δημοκρατική μνήμη και να είστε σίγουροι, όλοι εσείς -οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρόεδρός σας ο κ. Μητσοτάκης-, ότι αυτή η σκοτεινή σελίδα θα μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού».
Από πλευράς Περισσού, «το πόρισμα του Άρειου Πάγου είναι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση για να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σε παρέμβασή του στην συνεδρίαση της Ολομέλειας. «Το θεσμικό πλαίσιο που έχει φτιάξει η ΕΕ είναι ένα τέρας, μπορεί ασύστολα με επίκληση εθνικών κινδύνων, τρομοκρατίας να παρακολουθείται όλος ο κόσμος» σημείωσε ο κ. Παφίλης. ενώ συμπλήρωσε πως όλα τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου που βρίσκονταν και στην προηγούμενη θητεία του Ευρωκοινοβουλίου, πλην του ΚΚΕ, έχουν ψηφίσει αυτές τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Εν τω μεταξύ, το επιτελείο της Νέας Αριστεράς βρισκόταν όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σε διαβουλεύσεις εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου και την θεσμών της δικαιοσύνης, με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού. Όπως εξηγούσαν στελέχη του κόμματος, οι στιγμές για την δημοκρατία είναι κρίσιμες και πως απαιτείται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και κοινός βηματισμός, για αυτό και αναμένονται άμεσες κοινοβουλευτικές και πολιτικές πρωτοβουλίες.
Κάνοντας λόγο για «ντροπιαστική απόφαση» του Αρείου Πάγου, με τη σειρά της και η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε χθες την σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία, όπως είπε, πρέπει να διαβιβαστούν από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου όλα τα έγγραφα της προκαταρκτικής εξέτασης μαζί με το πόρισμα για την υπόθεση των υποκλοπών, για να συζητηθούν.