Στην ομιλία του μετά την ξενάγησή του στον χώρο από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε αρχικά τη χαρά του για το γεγονός οτί επισκέπτεται «μια καλύτερη Λέσβο από αυτή που είχαμε παραλάβει το 2019».
«Θυμάμαι τις επισκέψεις στον χώρο που έφτασε να “φιλοξενεί” πάνω από 20.000 μετανάστες. Το κολαστήριο της Μόριας, όπως ανέφεραν τα διεθνή ΜΜΕ, δεν υπάρχει πια και γι’ αυτό είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που τήρησα τη δέσμευση που είχα δώσει ότι θα λύσω το ζήτημα αυτό και θα ξεπεράσω όλα τα εμπόδια που μπορεί να υπήρχαν» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Σήμερα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν άλλη όψη απαλλαγμένα από το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού και μπορούν να προχωρήσουν την αναπτυξιακή τους πολίτικη. Μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον όλου του βορειοανατολικού Αιγαίου και ειδικά της Λέσβου για να κοιτάμε τολμηρά, μπροστά για μια Ελλάδα πιο ισχυρή» κατέληξε στον χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από πλευράς του ο κ. Μηταράκης υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό όπως είπε, «σε μια καλύτερη Λέσβο». Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως «δεσμευτήκαμε απέναντι στον Ελληνικό λαό να μειώσουμε ουσιαστικά τις ροές και δραστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Και το πράξαμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα».
Παράλληλα μίλησε για τη στήριξη στις τοπικές κοινωνίες με περισσότερα από 110 εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις μέσα από το Ταμείο Αλληλεγγύης αλλά και από έκτακτες επιχορηγήσεις και δημοτικά τέλη. «Ενισχύσαμε πανελλαδικά 45 δήμους και τους οργανισμούς τους, με ποσά άνω των 110 εκατ. ευρώ για έργα/δράσεις. 65 εκ. μέσω του Ταμείου και 47 εκ για αποζημιώσεις & Δημοτικά Τέλη. Στο Βόρειο Αιγαίο δόθηκαν 60 εκατ. μέσα σε τρία έτη, δηλαδή συγκριτικά, το 1/5 του Περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος Βορείου Αιγαίου 2014-2020 και το 1/7 του 2021-2027», είπε ο κ. Μηταράκης.