Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου και η χαλαρότητα των διακοπών θα αποτυπωθούν σε κρούσματα κορωνοϊού τις επόμενες ημέρες. Η έξαρση των μολύνσεων και των νοσηλειών σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία αναμένεται να συνεχιστεί, με τους ειδικούς να την αποδίδουν στην υποπαραλλαγή «Eris» που έχει σηκώσει επιδημικό… κύμα στην καρδιά του καλοκαιριού και ενώ η διαχείριση της Covid-19 είναι πλέον σαν τις άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Η προσοχή επικεντρώνεται σε ηλικιωμένους και ευάλωτους, ομάδες πληθυσμού οι οποίες το φθινόπωρο πολύ πιθανόν να κληθούν σε αναμνηστική δόση εμβολιασμού, όπως γίνεται κάθε χρόνο με το αντιγριπικό εμβόλιο. Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν το «όπλο» των αντιικών φαρμάκων για τους ευπαθείς, που είναι σύμμαχος για την αποφυγή βαριάς λοίμωξης και πρέπει να λαμβάνεται στην αρχή της νόσησης, πριν τα συμπτώματα βαρύνουν.Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ygeiamou.gr ο Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, το ποσοστό της υποπαραλλαγής της Όμικρον με την ονομασία «Eris» παρουσιάζει ανοδική τάση στην Ευρώπη και όπως όλα δείχνουν θα κυριαρχήσει. «Έχουμε ξεπεράσει ήδη τις 50 χώρες που έχει εντοπιστεί η νέα παραλλαγή και από τη διεξοδική ανάλυση που γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, φάνηκε πως ευθύνεται για αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις Ηνωμένες Πολιτείες», επισημαίνει, προσθέτοντας πως και στην Ελλάδα η νέα υποπαραλλαγή είναι πιθανότατα υπεύθυνη για την έξαρση των τελευταίων εβδομάδων.
Η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ σημείωνε ότι η «Eris» (EG.5.1) αντιπροσωπεύει το 11% των κρουσμάτων. Το συνολικό ποσοστό, ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερο και δεν έχει αποτυπωθεί στους γονιδιωματικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ. Το σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα της υποπαραλλαγής που έχουν έως τώρα ταυτοποιηθεί είναι από την περιοχή της Κρήτης.